Kosovski Srbi odbacili kosovske institucije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preliminarni rezultati, objavljeni nakon što je sinoc završen referendum u cetiri opcine na sjeveru Kosova naseljene pretežito Srbima, pokazuju da kosovske vlasti ne prihvaca skoro sto posto Srba koji su glasovali, izvješcuju u cetvrtak mediji u Beogradu.

Na dvodnevnom referendumu, Srbi sa sjevera Kosova u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zvecanu, Zubinom Potoku i Leposavicu, izjašnjavali su se o pitanju "Prihvacate li institucije takozvane Republike Kosovo?".

Ukupno je glasovalo oko 75 posto gradana sa birackim pravom, pri cemu je 99,74 posto njih na referendumsko pitanje odgovorilo negativno, odbacujuci kosovske vlasti, dok je pozitivno stajalište izrazilo 0,26 posto gradana, prenose mediji.

Voditelj srbijanskog pregovarackog tima u dijalogu s Kosovom Borislav Stefanovic smatra kako rezultati referenduma nece donijeti nikakav rezultat jer je sam referendum protuustavan i besmislen, te da nece ugroziti nastavak dijaloga, ali da ce zasigurno dodatno otežati poziciju Srbije na medunarodnom planu.

Kosovski je parlament u srijedu usvojio deklaraciju kojom se izražava protivljenje referendumu provedenom u cetiri opcine na sjeveru Kosova te se referendum proglašava neustavnim i protuzakonitim. Protivljenje referendumu takoder su, uoci njegovog održavanja, izrazili predstavnici medunarodne zajednice i predstavnici kosovskih vlasti, a poruke o štetnosti referenduma za državne interese Srbije upucene su i od vlasti u Beogradu.

Kosovo Goran Bogdanovic proteklih dana upozoravao je kako referendum služi dnevnom politikanstvu te da se, na štetu obicnih ljudi, pojedinci pokušavaju pred izbore dodvoriti središnjicama u Beogradu.


Podijeli: Facebook Twiter