Kosovo: Zatvorena birališta, izlaznost oko 43 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Kosovu je u 19 sati završeno glasovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima, a prema prvim izvješćima Središnjeg izbornog povjerenstva (CIK) izlaznost je bila oko 43,5 posto.

Po izvješćima beogradskih elektroničkih medija izlaznost u većinskim srpskim općinama bila je od 24 do 29 posto, a na sjeveru Kosova oko 19 posto.

Izbori su prvi put organizirani na cijelom teritoriju Kosova, a uz opsežne mjere sigurnosti pratilo ih je oko 2.000 domaćih i stranih promatrača.

Dužnosnica kosovskog tužiteljstva zadužena za izbore Laura Pula priopćila je popodne na tiskovnoj konferenciji da je policiji prijavljeno sedam slučajeva zloporabe na izborima, a uhićeno je osam osoba.

Prema izvješćima i ranijim ocjenama zapadnih medija, izvanredni parlamentarni izbori na Kosovu su test i za premijera Hashima Thacija i za ambicije Kosova na putu prema EU-u, uz zaključak da se glasuje u ozračju "nezadovoljstva birača zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije".

Za srpsku stranu su, po ocjenama Beograda, izbori značajni zbog formiranja Zajednice srpskih općina i "otežavanja daljnje promocije i provođenja politike jednostrano proglašene neovisnosti Kosova".

Od 120 mjesta, manjinskim zajednicama pripada 20 mandata, od koji 10 Srbima, a 10 ostalim nacionalnim zajednicama. Izborni prag je pet posto za stranke a sedam posto za koalicije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter