Kosovo: Umro policajac ranjen u neredima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kosovski policajac je u utorak navecer podlegao ozljedama koje je zadobio u neuspjelom pokušaju prištinske policije da preuzme nadzor nad dvama granicnim prijelazima na podrucju pod srpskom kontrolom, priopcila je tamošnja policija.

31-godišnji policajac Enver Zumberi, otac troje djece, ranjen je u glavu kada je na policijski konvoj zapucano na podrucju pod srpskim nadzorom. Njegov kolega ranjen u eksploziji bombe lijeci se u klinickom centru u Prištini, ali mu život nije ugrožen.

Sukob je izbio kada je kosovska policija pokušala tijekom noci zauzeti granicne prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosovske Mitrovice pod srpskim nadzorom da bi zaustavila krijumcarenje koje uzima sve više maha i proširila suverenitet na sjever zemlje.

Napad specijalne policije u kojemu su korištena oklopna vozila naredio je premijer Hašim Thaci nakon što je njegova vlada zabranila uvoz svih srbijanskih proizvoda, a Srbija odbila priznati kosovske carinske žigove potrebne za prekogranicnu trgovinu.

Europska unija i Sjedinjene Države kritizirale su taj cin, rekavši da se vlada u Prištini trebala konzultirati sa zapadnim saveznicima koji imaju 6.000 vojnika na kopnu da bi ocuvali mir 11 godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

U utorak navecer slovenski vojni konvoj poslan je na to podrucje radi ocuvanja mira.


Podijeli: Facebook Twiter