Kosovo: Uhićena šestorica zbog veza s al-Kaidom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kosovska policija uhitila je šestočlanu skupinu kosovskih Albanaca osumnjičenih za pripremu terorističkih napada, a vjeruje se da su povezani al Kaidom, javljaju u utorak beogradski elektronički mediji pozivajući se na portale u Prištini.

Prema posljednjim informacijama koje prenose internetska izdanja prištinskih listova, policija je od skupine povezane s uhićenima dobila prijetnje elektronskom poštom da će se "suočiti s bolnim napadima" ukoliko ne oslobode uhićene, kojima je određen pritvor do 30 dana.

Prema izvješću Radiotelevizije Srbije, uhićeni su navodno planirali napade na Gnjilane i na jezero Grmija kod Prištine.

Prema tvrdnjama prištinskog lista Zeri, na koje se pozivaju RTS i B92, telefoni uhićenih prisluškivani su nekoliko mjeseci. Šesteroočlanu skupinu Albanaca, od kojih se jedan vratio s ratišta u Siriji, čine mladi ljudi iz Prištine i Gnjilana čija imena Zeri objavljuje na svojoj internet stranici, navodeći i da je jedan osumnjičeni u bijegu.

List piše i da su se osumnjičeni prošlog tjedna sastajali kod jezera Grmija, koje je označeno kao jedna od potencijalnih meta terorističkog napada. Također se sumnja da su članovi uhićene skupine odgovorni za napad na dvojicu američkih državljana prošlog tjedna.

U kućama uhićenih, navodi prištinski list Zeri, nađen je arsenal oružja, među kojim jedan snajper te 1.200 komada streljiva za "kalašnjikov".

Po saznanjima prištinskog lista Koha Ditore, policija je našla 18 materijalnih dokaza koji se povezuju s djelovanjem uhićene skupine. Oni su, prema tvrdnjama neimenovanih izvora ovog lista, osumnjičeni i za vezu s islamskom terorističkom organizacijom al Nustra u Siriji.

Međunarodne organizacije na Kosovu nisu se očitovale u povodu tvrdnji o uhićenju šestočlane skupine za koju se sumnja da ima veze s al Kaidom. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter