Kosovo: Ubijen litavski pripadnik EULEX-a, 3 ranjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnik europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX), Litvanac, ubijen je u četvrtak ujutro kod Zvečana, na sjeveru Kosova, kad je oko 7.30 sati otvorena rafalna paljba na dva vozila misije u kojima je bilo šest osoba, potvrdio je EULEX, a u incidentu su po neslužbenim informacijama ranjena još trojica pripadnika misije.

Riječ je o prvom takvom incidentu od proglašenja kosovske neovisnosti, a žrtva je Litvanac Audrius Senavicius (35), carinski policijski dužnosnik, navode mediji pozivajući se na službene litvanske izvore. Prema neslužbenim podacima, ranjena su još trojica pripadnika EULEX-a.

Napad je izveden tijekom redovite smjene osoblja EULEX-a u blizini Zvečana, a oko osam sati u bolnicu u sjevernom dijelu Mitrovice, bez svijesti i s prostrelnim ranama hicima iz vatrenog oružja dovezen je jedan od šestorice pripadnika misije na čija su vozila pucale nepoznate osobe. Uprava bolnice potvrdila je da su ga liječnici skoro cijeli sat bezuspješno pokušavali reanimirati.

Operativna grupa misije u Kosovskoj Mitrovici blokirala je područje i započela istragu, a lokalnom stanovništvu upućen je poziv da sve eventualne informacije o napadačima jave dužnosnicima EULEX-a.

EULEX je najoštriji osudio napad i nazvao ga "kukavičkim činom".

Srbijanski premijer Ivica Dačić oštro je u četvrtak osudio ubojstvo pripadnika europske pravosudne misije (EULEX) i ocijenio napad kao ekstremistički, a ne patriotski čin koji nanosi štete Srbiji u cijelosti.

Napad na misiju EULEX-a i ubojstvo litavskog pripadnika misije najoštrije je osudio i kosovski premijer Hashim Thaci koji je to nazvao "kukavičkim činom protiv zakona i institucije Kosova".

Napad na pripadnike EULEX-a osudila je i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je istaknula da su takvi napadi u vrijeme priprema za lokalne izbore usmjereni na stvaranje ozračja nesigurnosti i straha te je pozvala građane na mir i suzdržanost, a policiju na rasvjetljavanje slučaja i uhićenje napadača.

Napad je osudilo i veleposlanstvo SAD-a u Prištini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter