Kosovo u nedjelju na prijevremenim izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kosovo će u nedjelju održati prijevremene parlamentarne izbore koji se smatraju važnim testom za premijera Hashima Thacija i kosovsko približavanje Europskoj uniji.

Zapad se nada da će ovi prijevremeni parlamentarni izbori učvrstiti povijesni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji je otvorio put za pokretanje pristupnih pregovora Beograda s EU-om i pregovora između Prištine i Unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Na izborima će biti važan odziv etničkih Srba na sjeveru Kosova koji su prijetili bojkotom što bi diskreditirao izbore. Ta je prijetnja izbjegnuta samo nekoliko dana prije izbora.

Čelnici na sjeveru Kosova, koje je najveća srpska enklava i teritorij koji graniči sa Srbijom, izjavili su u srijedu navečer da će sudjelovati na izborima. Samo 24 sata ranije tvrdili su da neće. Iako Srbija i dalje ne priznaje neovisnost Kosova, ona ohrabruje srpsku zajednicu da izađe na izbore kako bi ojačala sporazum s Kosovom od travnja 2013. koji joj je omogućio otvaranje pregovora o članstvu s EU-om. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je da "ne bi bilo mudro" da etnički Srbi ne sudjeluju na izborima.

Kosovski parlament ima ukupno 120 zastupnika, a Srbi imaju 10 zajamčenih mjesta, jednako kao i predstavnici drugih nealbanskih zajednica. Ovi će izbori biti test za Thacija, bivšeg čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji je prešao u političare, vodio Kosovo sedam godina i nadgledao donošenje deklaracije o neovisnosti 2008. On je sazvao prijevremene izbore, prvotno predviđene za studeni, nakon što su srpski zastupnici blokirali glasanje o stvaranju državne vojske.

"Thaci je strahovao da bi se oporba mogla ujediniti u izglasavanju nepovjerenja (vladi) prije redovnih izbora", rekao je analitičar Halil Matoshi za agenciju France Presse. Usijanu političku kampanju zasjenila je teška gospodarska situacija. Stopa nezaposlenosti u zemlji je 35 posto, a među mladima se popela na 55 posto, pokazuju statistički podaci.

Thacija još više zabrinjava stopa siromaštva u zemlji. Gotovo pola od 1,8 milijuna stanovnika smatra se siromašnima, dok 12 posto živi u krajnjoj bijedi. S prosječnom mjesečnom plaćom od 350 eura Kosovo je među najsiromašnijim zemljama u Europi. Zato je Thaci u središte svoje izborne kampanje stavio gospodarstvo i borbu protiv korupcije.

"Uspješno smo završili dva važna poglavlja za našu zemlju, a to su sloboda i neovisnost" od Srbije, rekao je Thaci tijekom kampanje. "Sada moramo voditi treću bitku: gospodarski razvoj, stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje socijalnog blagostanja", kazao je. Thaci je obećao da će njegova buduća vlada stvoriti 200.000 novih radnih mjesta privlačenjem 1,5 milijardi eura ulaganja, ali ekonomisti taj plan ne smatraju realnim.

"Kosovo bi za to trebalo imati najmanje 20 posto godišnjeg rasta, sedam puta više nego što je zabilježeno tijekom (Thacijevih) prijašnjih mandata", rekao je ekonomski analitičar Lumir Abdixhiku.

Kosovo ima i problem raširene korupcije. Godine 2013. Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala stavio je Kosovo na 111. mjesto - zajedno s Etiopijom i Tanzanijom, a iza su od europskih zemalja samo bile Albanija, Bjelorusija i Rusija. Europska komisija je upozorila Kosovo da mora poduzeti više u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Po ispitivanjima javnog mišljenja, Thacijeva Demokratska stranka (PDK) ponovno će pobijediti na izborima, a njegov najjači suparnik za premijerski položaj je čelnik oporbene Demokratske lige Kosova (LDK) Isa Mustafa. Ispitivanje obavljeno krajem svibnja pokazuje da PDK ima podršku 31,2 posto građana Kosova, objavio je u četvrtak prištinski dnevnik Tribuna.

Na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova s 25,5 posto. Treći je pokret Samoodređenje s 14,3 posto, dok je na četvrtom mestu Alijansa novo Kosovo s devet posto. Iznenađenje je tek peto mjesto Saveza za budućnost Kosova bivšeg premijera i negdašnjeg Thacijeva brata po oružju Ramusha Haradinaja s osam posto potpore. Pravo glasa ima 1,78 milijuna birača. Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter