Kosovo: Srbima vlast u 10 općina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći gubitnik lokalnih kosovskih izbora na Kosovu je Demokratska partija Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija, koja je ostala bez vlasti u četiri općine, dok je s osvojenih devet od deset općina na sjevernom i u središnjem dijelu Kosova u većinskim srpskim sredinama dominatna Građanska inicijativa "Srpska", koju podupire službeni Beograd, pokazuju u ponedjeljak preliminarni rezultati Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Prištini.

Računajući i prvi izborni krug, lista "Srpska" osvojila je vlast u devet od ukupno 10 općina sa srpskom većinom - u sve četiri općine na sjeveru te pet općina u središnjem dijelu, izuzev Štrpca na jugu, gdje je pobijedila Samostalna liberalna stranka, koja već sudjeluje u vladi Hashima Thacija.

U sjevernom dijelu Mitrovice vodi kandidat "Srpske" Krstimir Pantić, iako je on već u nedjelju navečer proglasio svoju pobjedu s oko 10 posto više osvojenih glasova od protukandidata Olivera Ivanovića.

U općinama s albanskom većinom najveće iznenađenje je Priština, gdje je kandidata Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isu Mustafu pobijedio Spend Ahmeti, predstavnik oporbenog pokreta "Samoopredjeljenje", političke grupacije koja se zalaže za prekid pregovora s Beogradom.

Po preliminarnim rezultatima SIP-a, na temelju 90 do 100 posto prebrojanih glasova, Demokratski savez Kosova vodi u šest općina, tri općine dobila je Thacijeva Demokratska partija Kosova (PDK), dvije Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, dok je u južnom dijelu Mitrovice i u Đakovici pobijedila Alijansa za novo Kosovo poduzetnika Behgjeta Pacollija, a općinu Mališevo dobila je Građanska inicijativa za Mališevo.

Thacijeva PDK najveći je gubitnik drugog kruga izbora za gradonačelnike jer je izgubila Gnjilane, Uroševac, Vitinu i Lipljan, a najvećim iznenađenjem smatra se pobjeda "Samoopredjeljenja" u Prištini, gdje je poražen kandidat DSK, partije nekadašnjeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove.

Šef Misije OESS-a na Kosovu Jean-Claude Schlumberger izjavio je da su dužnosnici ove misije dobro obavili svoju zadaću - pomoći u organiziranju izbora, i ocijenio da se uspješnim izborima na sjeveru Kosova otvara put daljim demokratskim procesima.

Šef ureda srbijanske vlade za medije Milivoje Mihajlović u ponedjeljak je izjavio da je za Srbiju najvažnije formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu (ZAS), za što su se stekli uvjeti osvajanjem vlasti u većini dominantno srpskih općina te da je ZAS ključna institucija koja bi trebala "usmjeravati srpske interese na Kosovu, za što njeni novoizabrani predstavnici imaju i legitimitet i legalitet".

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu u nedjelju 1. prosinca birani su gradonačelnici u 25 općina, a na izborima je sudjelovalo 41,5 posto od ok 1.370.000 birača. Konačni rezultati bi trebali biti objavljeni najkasnije u utorak, a nakon što ih Središnje izborno povjerenstvo službeno potvrdi, novi gradonačelnici prisegnut će pred vijećnicima u roku od 30 dana.

Drugi krug izbora protekao je uz nekoliko incidenata, a šest osoba uhićeno je zbog pokušaja opstrukcije izbornog procesa, priopćili su policija i tužiteljstvo.

Lokalni kosovski izbori dio su briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignutog 19. travnja, a ujedno su i preduvjet da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS), kao buduće vodeće političko tijelo kosovskih Srba te jedan od osnovnih uvjeta za daljnji napredak Srbije u eurointergacijama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter