Kosovo: Pritvor za Fatmira Ljimaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kosovski vrhovni sud objavio je jučer kasno navečer odluku o jednomjesečnom pritvoru za četiri optuženika za ratne zločine u slučaju "Klečka" na Kosovu, među kojima je i zastupnik kosovskog parlamenta Fatmir Limaj, nekada jedan od vodećih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Uz Ljimaja, koji je i potpredsjednik Demokratske partije Kosova premijera Hašima Tačija, pritvor od 30 dana određen je i njegovoj trojici suboraca u Oslobodilačkoj vojsci Kosova Nexhmiju Krasniqiju, Naseru Shali i Naseru Krasniqiju.

EULEX je ponovno otvorio slučaj "Klečka", mjesta u središnjem dijelu Kosova, gdje se sumnja da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine, nakon što je dobio nove dokaze iz dnevnika osobe nazvane "svjedok X", a riječ je o sada pokojnome Agimu Zogaju.

Ljimaj je optužen da je zajedno sa skupinom suradnika odgovoran za ubojstvo civila i ratnih zatvorenika u pritvorskom centru u Klečki koji je držao OVK.

Vrhovni sud Kosova prošlog je tjedna poništio odluku prvostupanjskog suda kojom je obustavljeno kazneno gonjenje Ljimaja i četiri njegova bivša suborca zbog ratnog zločina u selu Klečka. Predmet je vraćen na ponovno suđenje u okružni sud u Prištini. Prvostupanjski sud ranije je oslobodio Ljimaja i ostale na temelju odluke da izjave ključnog svjedoka ne mogu biti korištene u procesu, što je drugostupanjski sud sada poništio navodeći da izjave navedenog svjedoka treba uzeti u obzir. 

Odvjetnici optuženih ocijenili su u prvim izjavama da je odluka suda pravno neutemeljena te da je povezana s upravo završenim posjetom šefa EULEX-a Xaviera de Marnaca Beogradu te da je riječ o političkoj odluci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter