Kosovo: Ponovljeno glasanje, iznimne mjere sigurnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice jutros su, uz iznimne mjere sigurnosti, otvorena tri biračka mjesta na kojima se ponavljaju lokalni izbori zbog incidenata 3. studenog kad su grupe huligana razbile glasačke kutije i uništile dio izbornog materijala.

Današnjim glasanjem bit će zatvoren prvi krug kosovskih lokalnih izbora čije je održavanje predviđeno bruxelleskim sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a istodobno i preduvjet je da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS), koja je dio tog sporazuma i treba postati ključnom političkom institucijom Srba na Kosovu.

U tri biračka centra u sjevernom dijelu Mitrovice, naseljenom s 90 posto Srba i 10 posto Albanaca i Bošnjaka, ukupno je 27 biračkih mjesta na kojima pravo glasa ima 23.378 birača. Oko birališta je raspoređena kosovska policija, pripadnici pravosudne misije Europske unije (EULEX) i lokalne civilne zaštite, dok povremeno patroliraju i pripadnici KFOR-a, javljaju beogradski mediji.

Od ukupno pet kandidata, favoriti srpskih političkih opcija za gradonačelnika su kandidat Građanske inicijative “Srpska” Krstimir Pantić i nositelj liste Građanska inicijativa Sloboda - Demokracija - Pravda Oliver Ivanović, dok najviše glasova s albanske strane očekuje Agim Deva, kojeg je kandidirala Demokratska partija Kosova (PDK) kosovskog premijera Hashima Thacija.

Obojica vodećih srpskih kandidata očekuju veliki odziv birača i uvjereni su da tijekom ponovljenog glasovanja neće biti incidenta.

U ostale tri srpske općine na sjeveru Kosova pobijedili su kandidati Građanske inicijative “Srpska”, a u svih šest većinskih srpskih općina u središnjem i južnom dijelu Kosova kandidat ove liste ušao je u drugi krug, koji će biti održan 1. prosinca.

Kosovski šef diplomacije Enver Hoxhaj uvjeren je da će Srbi iskoristiti priliku i glasati na ponovljenim izborima i u intervjuu njemačkom listu “Welt” poručio da je “budućnost u multietničkom Kosovu”, sugerirajući Srbiji da prizna kosovsku neovisnost.

“Beograd mora prihvatiti suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Rješenje može jedino glasiti: Srbija se mora povući s Kosova i ubuduće se ne smije više miješati”, rekao je Hoxhaj u intervju za “Welt” čije su izvode prenijeli pojedini beogradski mediji.

Prvi neslužbeni rezultati ponovljenog glasanja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice očekuju se oko 22 sata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter