Kosovo: Optužnice za trgovinu organima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravosudna misija Europske unije na Kosovu optužila je jednoga Turcina i jednoga Izraelca za ilegalnu trgovinu organima u klinici u Prištini, objavio je EULEX u ponedjeljak.

Turski kirurg Yusuf Ercin Sonmez i izraelski državljanin Moshe Harel optuženi su za krijumcarenje ljudi, protuzakonitu medicinsku djelatnost i organizirani kriminal. "Na okružnome sudu u Prištini izdani su uhidbeni nalozi, a obojica osumnjicenih traže se i na Interpolovim tjeralicama", rekao je EULEX-ov glasnogovornik Blerim Krasniqi.

Kosovska policija vjeruje da je Moshe Harel tražio ljude kojima treba transplantacija bubrega, a onda mamio donatore organa iz siromašnih zemalja u prištinsku kliniku obecanjima o velikoj novcanoj naknadi. Nekolicina drugih, sve kosovskih državljana, medu njima i direktor klinike Medicus Lufti Dervishi, optuženi su za slicna djela i cekaju pocetka sudenja.

Policija je za transplantacije saznala prije tri godine kad je jedan turski državljanin zaustavljen na prištinskom aerodromu pošto je donirao bubreg. Tužiteljstvo kaže da je donatorima iz Moldove, Kazahstana, Rusije i Turske obecano oko 15 tisuca eura, a primatelji su za presadivanje organa placali od osamdeset do stotinu tisuca eura.
Navodna presadivanja izvedena su 2008. u klinici Medicus u predgradu Prištine, a tužiteljstvo kaže kako je rijec o najmanje trideset ilegalnih transplantacija. Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter