Kosovo obucava sirijske pobunjenike?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija sumnja da Kosovo želi služiti kao poligon za sirijsku oporbenu vojsku, izjavio je u ponedjeljak ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Curkin.

Tijekom rasprave u Vijecu sigurnosti o Kosovu, istaknuo je "zabrinjavajuca izvješca prema kojima su vlasti Kosova uspostavile kontakte s predstavnicima sirijske oporbe kako bi obucavale pobunjenike" iz Sirije na svom teritoriju, izvijestio je AFP.

Takav ce potez "biti protivan naporima" posrednika UN-a i Arapske lige Kofija Annana i "preobrazit ce Kosovo u medunarodni centar za obuku raznih ustanika i naoružanih skupina, što ce biti ozbiljan faktor destabilizacije i izvan Balkana", rekao je Curkin.

Curkin je zatražio da medunarodna tijela na Kosovu djeluju protiv takvih planova. Rusija, povijesni saveznik Beograda, sustavno osuduje neovisnost Kosova, iako ga priznaje 90 zemalja, ukljucujuci 22 od 27 clanica Europske unije, te smatra da je ta zemlja sastavni dio Srbije.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj negirao je navode da se na Kosovu obucavaju pripadnici sirijske oporbe.

U obracanju novinarima nakon sjednice Vijeca sigurnosti UN, Hoxhaj je rekao da kosovska vlada podržava pobunu protiv režima u Siriji i da ima diplomatske kontakte sa sirijskom oporbom. Na pitanje novinara jesu li tocni navodi koje je iznio ruski veleposlanik Vitalij Curkin da se pripadnici sirijske oporbe obucavaju na Kosovu, Hoxhaj je odgovorio "nimalo".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvalo medunarodna tijela koja djeluju na Kosovu da sprijece da se ta regija pretvori u poligon za sirijske pobunjenike, prenosi ruska agencija RIA.

Izaslanstvo sirijske oporbe posjetilo je Kosovo u travnju kako bi, navodno, postiglo dogovor o razmjeni iskustava u gerilskom ratovanju protiv vlasti.

Rusko ministarstvo navodi u priopcenju da su se razgovori odnosili na nacine organiziranja oružanog otpora protiv vlasti, ali i na osposobljavanje sirijskih militanata na Kosovu.

"Postoje planovi da se koriste podrucja na Kosovu koja nalikuju terenu u Siriji. Takoder se raspravljalo o mogucnosti uspostave kampova za obuku u bivšim bazama Oslobodilacke vojske Kosova", navodi se u priopcenju.

"Preobrazba Kosova u medunarodni poligon za naoružane militanate može postati ozbiljan destabilizirajuci faktor koji bi se mogao proširiti izvan Balkana. Pozivamo medunarodna tijela koja djeluju na Kosovu da poduzmu sve potrebne korake kako bi se sprijecili ti planovi", istaklo je rusko ministarstvo.


Podijeli: Facebook Twiter