Kosovar ubio iz osvete za Afganistan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi Kosovar, koji je optužen za ubojstvo dvojice americkih vojnika u srijedu u Frankfurtu, nije bio povezan s medunarodnom mrežom terorista vec se želio osvetiti za americku intervenciju u Afganistanu pošto je vidio snimke vojnickog napada na jednu obitelj, rekao je u petak savezni državni odvjetnik.

Optuženi 21-godišnji Arid Uka napao je "da bi se osvetio za americku intervenciju u Afganistanu", objasnio je državni odvjetnik Rainer Griesbaum na konferenciji za novinare u petak i dodao da je "prema prvim elementima, osoba djelovala sama, motivirana islamizmom".

Mladic je rekao da je dan prije napada "odgledao videosnimku na portalu YouTube" koja "prikazuje americke vojnike kako pljackaju kucu muslimana i siluju kcer te obitelji. Snimke nije mogao izbaciti iz glave i želio je svojom akcijom sprijeciti odlazak americkih vojnika u Afganistan gdje ce pociniti takve stvari", rekao je Griesbaum.

U srijedu je Uka, kosovski državljanin nastanjen u Frankfurtu, otvorio vatru na americke vojnike koji su stigli iz Velike Britanije i trebali su autobusom krenuti u 140 kilometara udaljenu vojnu bazu Ramstein. Dvojica su poginula, a druga dvojica teško ranjena, od kojih je jedan bio u cetvrtak u kriticnom stanju.

Osumnjiceni je otvorio vatru na autobus pun americkih zrakoplovaca koji su, iz baze u Velikoj Britaniji, bili na putu za Afganistan, rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Dave Lapan.

Istražitelji kažu da su zaglavljivanje napadaceva pištolja te brza rekacija americkih zrakoplovaca i dvojice policajaca koji su ga uhvatili sprijecili vece krvoprolice.

Ukina obitelj je kazala da je bio zaposlen u zracnoj luci u Frankfurtu i da je veliki muslimanski vjernik. Tužitelj Rhein je rekao da dosadašnja istraga navodi na zakljucak da je Uka djelovao samostalno i da nije bio dio neke mreže.

Osumnjiceni Uka na svom Facebook profilu ima sliku sa siluetom Kosova i arapskim natpisom "nema Boga osim Alaha, a Muhamed je njegov prorok". Po rijecima Rheina, osumnjiceni je nedavno na profilu promijenio ima s pravog na ratno ime Abu Reyyan. Magazin Der Spiegel navodi da je osumnjiceni dva tjedna prije napada na svoj Facebook profil stavio islamisticki borbeni napjev.


Podijeli: Facebook Twiter