Kosoricina svita ugrozila zdravlje djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak je u Klaicevu bolnicu u Zagrebu donijela donaciju od milijun kuna malim onkološkim bolesnicima, no, kako je politicka promocija u izbornoj godini važnija od bilo cega, donaciju premijerka nije samo predala upravi bolnice i eventualno djeci mahnula kroz staklo, vec je medu onkološke bolesnike ušla zajedno sa svojom svitom i fotoreporterima.

Tako su se u jednoj sobi s teško oboljelom djecom oslabljenog imuniteta natiskali premijerka, njeni ljudi te fotoreporteri i snimatelji, ukupno petnaestak ljudi. Svi su na ustima imali maske, no u sobu su unesene i fotoreporterske torbe, kamere, osvjetljenje tih kamera - drugim rijecima, puno virusa i bakterija.

Otvaranjem vrata djecje onkologije kamerama uprava Djecje bolnice u Klaicevoj prekršila je i Zakon o pravima pacijenata, odnosno clanak 28. koji svakom pacijentu jamci pravo na privatnost.

«Ulazak fotoreportera i novinara mi nismo dozvolili, vec su došli mediji koji prate premijerku, a koje je Vladin protokol uveo medu pacijente. Poludio sam zbog toga jer su i mene iznenadili kad su ušli unutra preko Vladinog glasnogovornika. Kad mi organiziramo medijske posjete bolnici, za to prvo tražimo odobrenje roditelja. Nije trebalo ovako ispasti», kaže dr. Goran Roic, ravnatelj djecje klinike u Klaicevoj.

Premijerkina pratnja i pozvani novinari i snimatelji zakrcili su i hodnik onkologije, tako da djeca u kolicima nisu mogla prolaziti, no uprava bolnice je sve to dozvolila. Makar ga je mogla sprijeciti, uprava bolnice je dozvolila ulazak medu onkološke pacijente, ciji je imunitet, pojašnjavaju našem listu onkolozi iz drugih bolnica, kompromitiran, odnosno znacajno oslabljen.

«Ako je ušlo pet, šest nas iz Vlade, ne vidim razlog zbog kojeg ne bi moglo uci još toliko fotoreportera. Osoblje nas u tome nije sprjecavalo, dali su nam maske i zaštitu za obucu, a svi skupa smo se unutra zadržali tek koju minutu», istice glasnogovornik Vlade Mladen Pavic, napominjuci da ne smatra da su djecu, s obzirom da su se zadržali kratko, i to s maskama, izložili bilo kakvom riziku.


Podijeli: Facebook Twiter