Kosorica u Buzet dovela ovce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok su na prosvjedu u Zagrebu tražili njenu smjenu, premijerka Jadranka Kosor ušetala je u Buzet s janjetom u rukama. Obecala je otvoriti Genetski centar na Cicariji, napuciti prazne štale s pet tisuca ovaca i zaposliti 150 pastira.

- Klonirana sam. Nikada me se necete riješiti, slavodobitno je komentirala pusna gradonacelnica Jadna Kosirica ugledavši svoju dvojnicu u maskiranom mnoštvu velikog mimohoda koji je protekle nedjelje okupio više od tisucu maškara, preko 70-tak malih grupa formiranih u osam velikih skupina buzetskog podrucja.





Tradicija pusnih mimohoda na Fontani stara je najmanje 80-ak godina, a prije sedamnaest godina obnovila ju je Turisticka zajednica pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, u želji da ocuva pucke obicaje i uklopi ih u turisticku ponudu.

Predvodeni tradicionalnim maskama: pustom, Cicem i Cickom, korizmom, štraconima, maškarama u belo koje stoljecima tjeraju zimu i prizivaju proljece, na sjeveru Istre pokazali su da je život cesto ludi od karnevala pa su u maškarama nešto manje komentirali aktualne politicke, društvene i druge životne teme, a više se usredotocili na šarenilo, zabavu i atraktivna alegorijska kola.



Tradicijski blok maškara otvorile su maškare iz Sovinjaka, Svetog Ivana, Marcenegle. Bila je tu i velika skupina maškara iz dvadesetak sela od Mosta, Juricici, Vidaci, Kozari, do Jagodici i Maruškici. A došli su i oni iz Roca, Krušvari, Štrpeda i Svetog Martina.

Puno mladih u svim maškaranim grupama garancija je da je pred maškarama sjevera Istre svjetla buducnost.


Podijeli: Facebook Twiter