Kosor zbog Ine srlja u rat s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor najavila je da ce Vlada sljedeceg tjedna donijeti promjene Zakona o privatizaciji Ine prema kojima nitko osim Republike Hrvatske nece moci imati više od 49 posto dionica najvece domace naftne kompanije.

Kosor je to kazala komentirajuci najnoviju optužnicu koju je USKOK podignuo protiv njenog prethodnika Ive Sanadera, a kojega sumnjice za primanje mita za sklapanje ugovora izmedu Ine i MOL-a.

- Što se tice podizanja najnovije optužnice, ono što mogu reci u ime Vlade jest da cemo mi pokrenuti postupak donošenja izmjena zakona gdje cemo tražiti da nitko osim RH ne može imati više od 49 posto dionica.

To je izmjena koju, smatramo, treba uciniti u ovom trenutku zbog toga što postoji opravdana sumnja da je netko u tom poslu primio mito. To je naš odgovor. Proceduru smo vec pokrenuli i ocekujem sljedeci tjedan sjednicu Vlade na kojoj cemo i donijeti takav zakon i predložiti ga Saboru, rekla je premijerka Kosor.

Prijedlog na Saboru


Ona je vec jednom, krajem ožujka prošle godine, najavila donošenje tog zakona, ali se od njega odustalo jer je u Vladi prevladalo mišljenje da bi se takvim zakonom ugrozio završetak pregovora s Europskom unijom.

Nešto ranije Vlada je dala negativno mišljenje na slican prijedlog SDP-a po kojem nitko bez suglasnosti Hrvatske nije mogao steci u Ini udio od 50 posto.

Zanimljivo je da se taj SDP-ov prijedlog nalazi i na dnevnom redu aktualne jesenske sjednice Sabora, kao 80. tocka, a uz njega stoji i mišljenje Vlade koje je potpisala sama premijerka.

- Donošenje zakona kojim bi se ogranicilo stjecanje odredenog broja dionica trgovackog društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj bilo bi izravno u suprotnosti s pravnom stecevinom EU-a, Lisabonskim ugovorom, kao i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, objašnjavaju se razlozi zbog kojih Vlada Saboru predlaže da ne prihvati zakon kojim bi se ogranicilo vlasništvo u Ini.

Osim pozivanja na slobodu kretanja kapitala koja je jedna od sloboda na kojima pociva EU, Vlada upozorava da se Hrvatska ne može uhvatiti ni za to da EU daje državama odredena prava u privatiziranim društvima ako se to pokaže posebno opravdanim.

Podsjecaju da se takva prava mogu tolerirati samo u strogo odredenim okolnostima, odnosno ako su zadovoljeni propisani uvjeti, pa takva odluka ne može biti diskriminatorna, mora biti od javnog interesa, prikladna ostvarivanju cilja.

Drugacija pozicija


U Vladi službeno ne žele govoriti o tome kako planiraju saciniti zakon koji nece izazvati reakciju Europske komisije, ali neslužbeno napominju da je pozicija Hrvatske nešto drukcija nego u vrijeme pregovora. Otkrivaju da za pocetak, a priznaju da se nadaju da ce to trajati do izbora, Madarska nece reagirati nikakvom pritužbom Komisiji jer, kako kaže jedan naš sugovornik, "mi smo njima prepustili istragu o njihovom kraku mita za Inu".

- Protivno je pravilima i to da netko uz pomoc mita dobije prava u Ini, odgovara naš sugovornik iz Vlade na pitanje strahuje li možda da ce se tim zakonima prekršiti europska pravila. No, napominje da bi u zakonu moglo stajati da odredba o ogranicenju vrijedi dok se ne presudi u slucaju mita pa da bi se to Komisiji moglo predstaviti kao javni interes.

Nikoga od naših sugovornika ministara ipak nece iznenaditi negativna reakcija Komisije, ali cini se da ih trenutno zanima samo vrijeme do izbora.


Teško do pobjede

U materijalu za akutalnu sjednicu Sabora iz Vlade upozoravaju na to da je Europska komisija pokrenula pred Europskim sudom pravde brojne tužbe protiv država clanica zbog postojanja pravila suprotnih pravilima Unije. U korist država clanica riješen je tek jedan slucaj, i to u korist Belgije kad je prihvacen opravdani javni interes opskrbe zemlje plinom, naftom.


Tako je govorila premijerka


SIJECANJ 2011. - Donošenje zakona kojim bi se ogranicilo stjecanje odredenog broja dionica trgovackog društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, bilo bi izravno u suprotnosti s pravnom stecevinom Europske unije, Lisabonskim ugovorom, kao i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. (Izreceno na SDP-ov prijedlog da se ogranici vlasništvo u Ini na 50 posto)

29. OŽUJKA - Na sjednici Vlade u subotu bit ce nekoliko izmjena, ali kljucno je da cemo donijeti odluku da nitko ne može imati više od 49 posto dionica Ine.

23. RUJNA - Pokrenut cemo postupak donošenja izmjena zakona gdje cemo tražiti da nitko osim RH ne može imati više od 49 posto dionica Ine.


Podijeli: Facebook Twiter