Kosor ukida Sanaderov Zakon o golfu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spornom Zakonu o golfu, cini se, došao je kraj: premijerka Jadranka Kosor najavila je skoru izmjenu toga zakona koji je zdušno, unatoc protivljenju javnosti, podržavao njezin prethodnik Ivo Sanader. Kada je izglasan u prosincu 2008. godine, Zakon je izazvao buru negodovanja jer otvara prostor da se po nejasnim kriterijima pogoduje investitorima u golf terene, a nauštrb privatnog vlasništva gradana.

Zakonom se, naime, obvezuje državu ili jedinice lokalne samouprave da na zahtjev investitora i bez javnog natjecaja prodaju i do 30 posto površine zemljišta potrebnog za formiranje golf igrališta. Uz to, investitor može izvlastiti, oduzeti privatnim vlasnicima i do 20 posto ukupne površine golf terena.

Na ukidanje takvog zakona premijerku je jucer pozvao i HHO, u kojem tvrde i da zakon nije izglasan potrebnom vecinom.

- Ne samo da osluškujem savjete nego ih cesto i poslušam, treba znati priznati grešku. Na tom tragu, uskoro cemo izmijeniti Zakon o golfu, zakljucila je Kosor gostujuci u Dnevniku plus HTV-a. Premijerka je kazala i da su je iznenadili razmjeri korupcije, ali je odbila komentirati mogucu kaznenu prijavu protiv Sanadera. Dodala je da joj se cini da nece biti ništa od konsenzusa sa SDP-om oko gospodarskih mjera te neizravno najavila smjenu Hrvoja Vojkovica iz Croatia osiguranja kazavši da ce Vlada o tome «reci svoje» vec ovaj, a najkasnije iduci tjedan.


Podijeli: Facebook Twiter