Kosor u ponedjeljak s biskupom Milovanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suspendirani porecko-pulski biskup Ivan Milovan sastat ce se u ponedjeljak s premijerkom Jadrankom Kosor da bi razgovarali o namjeri Vatikana da talijanskim benediktincima vrati nekretnine nekadašnjeg samostana u Dajli u Poreckoj i pulskoj biskupiji, za koje su obešteceni Osimskim sporazumima. Premijerka i biskup culi su se u subotu, potvrdeno nam je iz Vlade, i dogovorili su sastanak.

Prije nego što njih dvoje razgovaraju u Vladi nisu željeli davati ocjenu situacije koja je nastala nakon Papine odluke da nakratko suspendira porecko-pulskog biskupa Milovana da bi španjolski biskup umjesto Milovana potpisao sporazum o uredenju medusobnih odnosa župe Dajle i talijanskog samostana Abbazia di Praglia. Talijani traže povrat nekretnina ili novcanu, milijunsku naknadu u eurima.

Na dogovoreni sastanak s premijerkom u Zagreb, kako doznajemo, biskup Milovan ponijet ce i svu potrebnu dokumentaciju, koju ce danas ili sutra poslati i predsjedniku Ivi Josipovicu. Kako se doznaje, Biskupija se u vezi sa slucajem obratila i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajicu, ali do njega jucer nije bilo moguce doci.

Pozivi podrške


U Poreckoj i pulskoj biskupiji, otkad je prica o samostanu u Dajli i sporu s Vatikanom osvanula u javnosti, stalno dobivaju pozive podrške od obicnih gradana, odvjetnika i pravnih strucnjaka koji im - besplatno - nude svoje usluge, ali i od vecine hrvatskih biskupa.

U Poreckoj i pulskoj biskupiji se nadaju da ce ih Hrvatska biskupska konferencija iduci tjedan i službeno podržati. No, u subotu je teško bilo dobiti komentar od Katolicke crkve u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije dakovacko-osjecki nadbiskup Marin Srakic kazao nam je da slucaj ne može komentirati dok se ne utvrde sve cinjenice.

O problemu ništa konkretnije danas nije željela govoriti ni premijerka Kosor. Na pitanje novinara kako komentira miješanje Vatikana u suverenitet Hrvatske u vezi s vracanjem nekretnine mimo hrvatskog pravosuda odgovorila je da se tek sprema razgovarati s biskupom o toj temi. Kosor nije izrijekom odgovorila ni hoce li se ona i Vlada umiješati u spor, nego je tek kazala da ce se razgovarati o mogucnostima da Vlada pomogne i da više od toga ne može reci.

Oglasila se i Istarska županija koja je izrazila negodovanje zbog "eklatantnog primjera kršenja medudržavnih Osimskih sporazuma, zakona Republike Hrvatske kao i medunarodnog ugovora izmedu Svete Stolice i Republike Hrvatske, što bi moglo narušiti i dobre odnose Republike Italije i Republike Hrvatske".

Ignoriranje suda

Iz Ureda župana Ivana Jakovcica stiglo je priopcenje u kojem se istice da bi Poreckoj i pulskoj biskupiji mogao zaprijetiti bankrot ako se provede odluka prema kojoj Biskupija i novigradska župa Dajla odmah moraju predati imovinu, platiti 500 tisuca eura, a u roku od godine dana još gotovo 5,5 milijuna eura na ime obeštecenja, poreza i sudskih troškova.

Time se, piše u priopcenju, ignoriraju odluke hrvatskog suda i apeli tijela uprave Porecke i pulske biskupije i samog biskupa Milovana. I Jakovcic podsjeca da su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani, vec obešteceni Osimskim sporazumima te da su s tim u vezi od Republike Italije vec dobili 1,7 milijardi nekadašnjih lira.

- Ovakva bi odluka mogla donijeti Katolickoj crkvi u Istri mnoge poteškoce u njezinom djelovanju, a svakako prvenstveno vjernicima, jer bi se zbog visine tražene naknade mogla dogoditi pljenidba citave imovine Biskupije te njihovo izbacivaje na ulicu, upozorava Jakovcic.(Pišu Jagoda MARIC i Vesna MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter