Kosor: Treba znati ime vlasnika medija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijece za nacionalnu sigurnost s današnje je sjednice pozvalo državna tijela da pojacaju rad na utvrdivanju zlouporaba, netransparentnih ulaganja i svih oblika kriminala veznih uz ulaganja u vlasnicke udjele u medijima.

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je da ce na tragu današnjih rasprava na sjednici Vijeca za nacionalnu sigurnost (VNS) vlada vrlo brzo pripremiti izmjene nekih od zakona koji se prije svega odnose na vlasništvo u medijima te ce tražiti da zakoni budu tako koncipirani kako bi se znalo ime i prezime vlasnika medija.

"Znaci ime i prezime ne pravne osobe, nego ime i prezime fizicke osobe ili fizickih osoba", kazala je Kosor.

Uz to, vlada ce vidjeti treba li nešto mijenjati i u propisima kako bi se onemogucilo trgovanje koncesijama kada se govori o elektronickim medijima. Takoder, treba vidjeti ispunjavaju li novi vlasnici medija svoje obaveze.

Napomenula je da se na sjednici VNS-a razgovaralo i o potrebi pojacanoga nadzora porezne službe. "Ne možemo ocekivati slobodne medije i slobodne novinare ako nemamo pravi uvid u to tko je vlasnik ili vlasnici medija, jer mediji kreiraju mnogo toga u našim životima", rekla je Kosor.

Smatra kako ce na tragu današnje rasprave na sjednici VNS-a nadležne službe i Ministarstvo financija imati dodatnoga posla.

Premijerka Kosor nije odgovorila na upit jesu li razgovarali o nekom konkretnom mediju. Najavila je da ce vlada za desetak dana pripremiti izmjene i dopune potrebnih zakona kako bi se prije svega znalo "ime i prezime fizicke osobe koja je vlasnik ili vlasnika medija".

Premijerka Jadranka Kosor i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic novinarima su nakon svecane sjednice povodom obilježavanja 50. obljetnice Akademije medicinskih znanosti dali izjave vezane uz današnju sjednicu Vijeca za nacionalnu sigurnost (VNS) koje je ispitalo sve indicije o ulasku sumnjivog kapitala u vlasništvo nekih medija.

Upitan ima li u medijima sumnjivog kapitala predsjednik Josipovic rekao je kako "ima ozbiljnih indicija, a neki postupci se vec i vode". Dodao je kako je na državnim tijelima da to završe sukladno ustavu i zakonu. Pri tome treba biti jasno kako nitko iz politike nema ambicije uredivati medije, istaknuo je Josipovic.

Iako nije želio komentirati sjednicu VNS-a predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebic u prolazu je na novinarski upit, ima li u medijima sumnjiva novca i prljavog kapitala rekao: "ima, itekako ga ima".


Podijeli: Facebook Twiter