Kosor: Tko nam daje pravo da buducem djetetu oduzimamo oca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska rasprava o Vladinom prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji bila je pravo zrcalo svjetonazorskih razlika izmedu stranaka Kukuriku koalicije i oporbenog HDZ-a s kojim su ovom prilikom stavove dijelili i zastupnici HDSSB-a.

Temeljni su prijepori bili treba li i ženama bez partnera omoguciti pravo da umjetnim putem dobiju dijete, kao i mora li se uvažavati mišljenje što ga o ovom zakonu imaju institucionalne vjerske zajednice. Uglavnom, HDZ i HDSSB protivili su se da se ženama bez partnera dopusti medicinski potpomognuta oplodnja, a upozoravali su da se treba slušati što o tome misli katolicka i druge crkve.

- Sve vjerske zajednice u Hrvatskoj, ne samo vecinska kršcanska, izrazile su negativni stav prema Vladinom prijedlogu. To je bio ekumenski efekt. Ako u jednoj zemlji vecina gradana misli na odreden nacin, mi predstavnici gradana morali bismo predstavljati njihov stav, bez obzira na naš osobni, rekao je HDZ-ovac Željko Reiner, ravnatelj zagrebacke bolnice Rebro.

Igor Kolman (HNS) podsjetio ga je, medutim, da je Hrvatska svjetovna država i da je crkva odvojena od države.

- Mi nismo svecenici, mi smo predstavnici gradana i naš je posao donositi svjetovne zakone. Religijske i kulturne svjetonazore slobodno provodite u svoja cetiri zida, ali ih ne možete nametati drugima, naglasio je Kolman.

I šef HDSSB-ovog kluba Dinko Buric smatra da se ne smije zanemariti što misle crkveni krugovi.

- Preko toga se ne može prelaziti s podozrenjem jer vjernici u Hrvatskoj cine uvjerljivu vecinu stanovnika. Zakoni kojima se volja manjine namece volji vecine nisu u duhu temeljnih demokratskih rješenja, ocijenio je Buric. Njemu je, pozivajuci se na rezultate nedavnih izbora, odgovorio Marin Jurjevic iz SDP-a.

- Mi smo vecina, a vi Buricu manjina, ustvrdio je Jurjevic.

Zapažen nastup imala je i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je govorila i na temelju osobnog životnog iskustva.

- Tko nam daje pravo da buducem djetetu oduzimamo oca. Time bismo prekršili dva zakona - obiteljski, koji propisuje da je brak zajednica muškarca i žene, te zakon o suzbijanju diskriminacije jer bi se ovako diskriminiralo muškarce. Ja sam dijete koje je odraslo bez oca i cijeli život mi je to nedostajalo, požalila se.

U pomoc joj je priskocio Zoran Vinkovic (HDSSB) tvrdeci da su "otac, majka i dijete temelj društva i civilizacije, i to se ne može usporedivati sa samohranim roditeljima".

Kolman je rekao da je svakako dobro da djeca imaju oca i majku, no "morbidno bi bilo kad bismo kazali da dijete koje nema oba roditelja ne zaslužuje da se rodi". Upitao je pritom što s djecom samohranih roditelja ili s djecom bez roditelja.

Poucak Rajka Ostojica

Ministar zdravlja Rajko Ostojic istaknuo je da je ponosan na prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) jer ženama i parovima koji se lijece od neplodnosti nudi najmodernija dostignuca suvremene medicine. Lijecnika Reinera zanimalo je i kako se može utvrditi neplodnost i potreba za lijecenjem žene bez muškog partnera, odnosno bez redovnih spolnih odnosa s muškarcem.

-  Svoje studente koji bi na ispitu postavili takvo pitanje oborio bih s ocjenom - jedan, odgovorio mu je ministar zdravlja Rajko Ostojic. (D. CIGLENECKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter