Kosor svjedocila, Sanader zadovoljan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor posvjedocila je da njezina stranka nije imala nikakvog razloga za punjenje crnog fonda ilegalno prikupljenim novcem državnih institucija i tvrtki jer je dovoljno dobivala iz proracuna te od clanarina i legalnih donacija.

"Bilo kakvog razloga za financiranje osim iz legalnih izvora nije bilo. Odluka da se cini drugacije bila bi pogubna jer je rijec o stranci koja je vodila državu. Takva stranka mora biti uzorna", ustvrdila je Kosor.

Pojasnila je da je u 2010. kada su donacije bile oskudne novac dobiven iz državnog i lokalnih proracuna te stranackih clanarina bio dovoljan da se godina završi s viškom. Iznijela je i podatak da je od 2003. do 2009., kada se po tvrdnjama USKOK-a HDZ-ov crni fond punio preko marketinške agencije Fimi medija, stranka samo iz proracuna dobila oko 230 milijuna kuna.

Ipak, na pitanje optuženog prethodnika na celu stranke i Vlade Kosor je opovrgnula tvrdnje da joj je Sanader odlazeci s dužnosti kazao da se izbori ne dobivaju legalnim novcem, jer trecinu treba skupiti "ispod stola".

"Ne mogu se sjetiti detalja, ali rekla sam da rijeci o tome nije bilo"; odgovorila je Kosor svom bivšem šefu kojega niti jednom tijekom svjedocenja nije pogledala ili se okrenula prema njemu. Slicno je odgovorila i na pitanje njegova odvjetnika Cede Prodanovica koji joj je i predocio iskaz optuženog HDZ-ovog riznicara koji je tvrdnje o novcima za izbore "ispod stola" iznio USKOK-ovim istražiteljima.

"Uopce se ne sjecam da je razgovor išao u tom smjeru. Taj dan Sanader je dao ostavku i tek tada postalo mi je jasno da on stvarno ide. Bio je neprikosnoveni autoritet i ja sam tog dana shvatila da preuzimam vodenje države u teškim okolnostima, jer prijetilo nam je da vec u rujnu ne isplatimo mirovine", prisjetila se Kosor.

"Tada mi je Sanader rekao da postoji riznicar stranke i da se on bavi financiranjem. Ali vezano za financiranje ispod stola, toga se ne sjecam, mislim da to nije bilo tako. Poznavajuci sebe, pitala bih što to znaci", ustvrdila je Kosor.

Na pitanje Sanaderove obrane kazala je da se ni u vrijeme kada je ona upravljala strankom nije raspravljalo o dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je u stranacku kasu prije odlaska s dužnosti položio tadašnji riznicar Barišic, a ona je, kasnije, u dogovoru s glavnim tajnikom Brankom Bacicem taj novac odlucila predati državnom odvjetništvu.

"Taj se novac nije trošio i smatrala sam da o njemu ne treba raspravljati predsjedništvo", zakljucila je bivša predsjednica prve politicke stranke optužene za korupciju. U prvom dijelu svjedocenja ona je kazala da bi s današnjom pamecu i saznanjima ustrajala da se Barišicev novac vrati donatorima ili uplati u državni proracun te da predsjedništvo stranke nije donosilo odluke o poslovanju, angažiranju pjevaca u predizbornim kampanjama i kupnji automobila.

Sudenje se nastavlja 9. srpnja svjedocenjem bivše ministrice i Sanaderove suradnice Biance Matkovic, koja je prema istražnim iskazima optuženika što su priznali nedjelo bila jedna od HDZ-ovih dužnosnika koji su primali naknade iz crnog fonda.

Bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader te njegova obrana ustvrdili su da su zadovoljni svjedocenjem Jadranke Kosor.

Sanaderov odvjetnik Cedo Prodanovic rekao je da je Kosor u bitnom potvrdila ono što je i Sanader govorio o nacinu funkcioniranja predsjednika stranke koji je ujedno i predsjednik Vlade. Dodao je da je Kosor potvrdila i cinjenice da su financijski dokumenti HDZ-a bili svima na uvid, da su bili pregledani od strane nadležnih tijela te da u njima nije bilo nezakonitosti.

Sanader je, pak, kazao da je svjedocenje njegove nasljednice za njega bilo ocekivano jer je naprosto rijec o istini.

"HDZ je stranka koja je funkcionirala prema zakonu, zakonito i legalno i o tome su svjedocili sve državne institucije od Fine do Državne revizije i ja nemam ništa prigovoriti", porucio je Sanader. Na pitanje je li strahovao da bi mogla svjedociti protiv njega ogdovorio je da nije strahovao jer je ocekivao da ce reci istinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter