Kosor sprema novu "sjecu" direktora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Za nelikvidnost u zemlji najodgovornija su Vladina ministarstva i poduzeca kojima je država vlasnik ili suvlasnik. Ona su najveci problem, jer duguju oko 11 milijardi kuna, procijenila je zastupnica SDP-a Dragica Zgrebec. "Država i javna poduzeca ne mogu propasti, no njihovo neplacanje najviše pogada mala i srednja poduzeca, koja zapošljavaju oko 950 tisuca radnika, a ostvaruju 40 posto BDP-a i 44 posto hrvatskog izvoza", kaže Petar Lovric, predsjednik grupacije tih tvrtki pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Pogodene tvrtke otpuštaju dio svojih radnika ili zatvaraju vrata pa nezaposlenih na burzi rada danas ima 45 tisuca više nego u lanjskom listopadu. To znaci da se svaki dan u Hrvatskoj prosjecno zatvara jedno poduzece sa 160 radnika. Nastavi li se tako, ove ce godine na ulici ostati ukupno 50 tisuca zaposlenih, a iduce još 51 tisucu, procijenili su ovih dana iz HUP-a. Stanje je alarmantno, jer je za velik dio tih nevolja krivo neplacanje, a ne samo to što tvrtke gube tržište. Stoga, kažu, država treba prva pridonijeti iskorjenjivanju sve raširenije "kulture neplacanja".

- Tražimo od Vlade uvodenje strogih kazni za sve one koji ne placaju u roku od 30 do 60 dana, što je po smjernicama Europske komisije uobicajeno u zemljama clanicama EU-a, porucio je prošlog tjedna Lovric u ime HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika. Svjesna problema nelikvidnosti, premijerka Jadranka Kosor neizravno najavljuje nove smjene uprava javnih poduzeca pocetkom iduce godine.

- Akcijski planovi javnih poduzeca za suzbijanje nelikvidnosti moraju se završiti do kraja godine. Neka su poduzeca planove ispunila 110 posto, a neka samo 38 posto. Tko planove ne može ispuniti, treba se zahvaliti i šansu dati drugome, izjavila je Kosor, porucivši da borbu protiv nelikvidnosti shvaca kao vlastiti projekt. U Vladi vjeruju da ce se nelikvidnost djelomice riješiti zahvaljujuci nedavnom zaduženju države u visini od 1,5 milijardi dolara u SAD-u. Ekonomski analiticari pak smatraju da rješenje nije u novom zaduživanju, vec u rezanju javne potrošnje.

- Podnosimo saborsku interpelaciju kojom želimo Vladu zadužiti da njezina ministarstva svoje obveze podmiruju najkasnije u roku od 30 dana, a javna poduzeca u 60 dana. Ako se to ne popravi, pocetkom iduce godine Hrvatskoj prijeti raspad platnog sustava, tvrdi SDP-ovka Dragica Zgrebec. Njezin kolega, zastupnik Davor Bernardic pak kaže da je "neprihvatljivo da oko 2.000 menadžera u javnim poduzecima", koja su tako veliki dužnici, "imaju place vece i od saborskih zastupnika, a penju se do 100.000 kuna. Samo HŽ ima oko 400 menadžerskih ugovora", izracunao je Bernardic.


Podijeli: Facebook Twiter