Kosor: SDP razbija Most metodama iz totalitarnih vremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor optužio je u petak SDP da razbija Most metodama iz totalitarnih vremena te izvijestio dao je sa stranačkim kolegom, novoizabranim zastupnikom Dariom Hrebakom potpisao zajednički zahtjev svih zastupnika Domoljubne koalicije da im predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao relativnim izbornim pobjednicima povjeri mandat za sastavljanje vlade.   

- Mi u HSLS-u smo kao liberalna i demokratska stranka ozbiljno zabrinuti za demokratske procese u Hrvatskoj nakon završenih parlamentarnih izbora. Umjesto da raspravljamo o reformama i o stručnoj vladi koja ih treba provesti, isključivo se bavimo temama tajnih praćenja, tajnih snimanja, medijskih spinova, međusobnog tlačenja. Šokirani smo aktivnostima u razbijanju Mosta, političke opcije koja je ostvarila značajan izborni rezultat i očito su se sve sile usmjerile da to razbiju, kazao je Kosor na konferenciji za novinare u središnjici stranke.

Izvijestio je kako je na sastanku čelnika Domoljubne koalicije zaključeno da će se od predsjednice zatražiti mandat na temelju osvojenih 59 saborskih mandata te ustvrdio da će im se pridružiti i neki drugi zastupnici, no nije želio otkriti o komu se radi, no potvrdio je da nije riječ o ljudima iz Mosta.      

- Ne želimo prejudicirati za koga će se Most opredijeliti, ali ono što sigurno kao Domoljubna koalicija i stranka nećemo raditi, nećemo ih pojedinačno zvati na sastanke, nećemo raditi ništa da ih razbijamo, nećemo ih sigurno pratiti, prisluškivati, tajno snimati niti raditi bilo kakve akcije koje bi štetile našim pregovorima, rekao je Kosor.

 Dodao je kako će se s Mostom službeno pregovarati na čelu s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom kad to Most bude želio. "Organiziranim medijskim spinovima" nazvao je informacije da dvojica HSLS-ovih zastupnika pregovaraju o prelasku u SDP-ovu koaliciju.

- Normalno da HSLS, koji je dio Domoljubne koalicije", ostaje čvrsto sa svojim partnerima. Zašto se ne postavlja pitanje hoće li zastupnici HNS-a, HSU-a ili Laburista prijeći u Domoljubnu koaliciju? Uvijek se spina HSLS i ovdje želimo jasno i glasno reći da nema nikakve šanse da bismo surađivali s bilo kojom političkom opcijom osim sa strankama s kojima smo zajedno na listi ušli u Sabor, naglasio je Kosor. 

Kosor je uvjeren da je u pregovorima s Mostom Domoljubna koalicija u prednosti jer, kaže, Hrvatska raste inzistira da premijer bude Zoran Milanović. "Dva scenarija su moguća, suradnja Domoljubne koalicije i Mosta ili novi izbori. Domoljubna koalicija ne uvjetuje ništa nego stručnu vladu, dok SDP-ova koalicija uvjetuje da njihov predsjednik stranke bude mandatar. To je neprihvatljivo i kolegama iz Mosta i dvije trećine hrvatskih građana koji su glasali protiv sadašnje vlasti. Naš uvjet za pregovore nije da Tomislav Karamarko bude mandatar. Mislim da smo napravili veliki iskorak i da smo u velikoj prednosti pred koalicijom Hrvatska raste", kazao je.

Na pitanje zašto očekuje da će im predsjednica Republike dati mandat iako nemaju potrebnih 76 saborskih mjesta, odgovorio je: "Ne kažem da će se to desiti, naše je pravo da predložimo, a predsjednica će postupiti kako ona misli da treba prema Ustavu", rekao je Kosor.

Objava na Facebooku

Kosor je na svome Facebook profilu najavio da danas počinju pregovori Domoljubne koalicije i Mosta oko sastavljanja nove Vlade

"Dragi prijatelji, danas započinju pregovori naše koalicije i Mosta oko sastavljanja nove Vlade i saborske većine. Očekujemo da ćemo u iduća dva tjedna uspješno završiti pregovore u interesu svih građana te da ćemo se svi okrenuti hrvatskoj budućnosti. Očekujem da buduća Vlada bude reformska te da što prije započnemo s reformama javne uprave, poreznih politika, teritorijalnog ustroja, pravosuđa i obrazovanja. HSLS podržava ideju Vlade stručnjaka. Ako ne dođe do dogovora Domoljubne koalicije i Mosta, HSLS-ova dva saborska zastupnika će sa još jednim zastupnikom formirati svoj Klub zastupnika u Hrvatskom saboru i djelovati kao časna i konstruktivna oporba! U danima pred nama bit će puno dezinformacija i podmetanja od strane i desnog i lijevog paraobavještajnog podzemlja prema svim strankama, pa i prema HSLS-u (pretežito preko marginalnih portala i partijskih Boška Buha na društvenim mrežama), no mi se u HSLS-u samo nadamo da će im dragi Bog oprostiti na tome što rade. U svojoj političkoj povijesti HSLS je donosio mnoge teške političke odluke (i druge stranke će ih morati donijeti ovih dana), no čast i čist obraz su uvijek bili na prvom mjestu, kako kad su stranku vodili Dražen Budiša i Vlado Gotovac, tako i danas. Drago mi je da su i ovi izbori jasno pokazali da liberalna demokracija nema alternative!". (Hina, Portal Novilist.hr)

 


Podijeli: Facebook Twiter