Kosor radnicima ?akovštine obecala isplatu otpremnina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor, prikacivši na kaput prigodni bedž s brojem 26, posjetila je u petak bivše radnike ?akovštine i obecala im isplatu otpremnina od 26 milijuna kuna iz proracunskih rezervi.

- Vlada ce u utorak održati sjednicu na kojoj ce donijeti odluku o isplati vaših potraživanja. Preuzet ce vjerovnicki odnos radnika u stecaju ?akovštine, a radnicima cemo novac isplatiti iz proracunske rezerve. Bit ce to više od 26 milijuna kuna jer govorimo o neto i bruto iznosima, kazala je Kosor radnicima koji su u petak prosvjedovali 11. dan zaredom.

Pronalaženje rješenja, istaknula je, bilo je iznimno teško. Svaki ce radnik potpisati vlastito rješenje o otpremnini, a novac ce zatim sjedati na pojedinacne racune, obecala je premijerka, a zatim bivše radnike pozvala da više ne ugrožavaju svoje zdravlje, vec da odu svojim kucama.

U njezinoj pratnji bili su ministri ?uro Popijac, Branko Bacic i Petar Cobankovic, koji je još prošli tjedan naglašavao da ne postoji niti jedna pravno-tehnicka mogucnost da država isplati radnike.

- Ne radi se o obratu, nego o cinjenici da se tražilo rješenje, odgovorila je kratko premijerka na upit novinara odakle, odjednom, ovakav obrat.

Ništa se u par dana nije promijenilo, vec se samo duže vrijeme tražilo rješenje, potvrdio je premijerkinu izjavu poslije podne i njezin glasnogovornik Mladen Pavic.

Da je pred izbore sve moguce, potvrdeno je i ovaj put. Obrat je uistinu bio radikalan jer je bivši ministar financija, HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, još u srijedu u Saboru ustvrdio da bi "bilo kakva isplata proracunskih sredstava dovela u nezgodan položaj onoga tko daje nalog za isplatu".

Bio je to njegov odgovor inicijativi HDSSB-ovog zastupnika Zorana Vinkovica, koji je predložio da država namiri potraživanja radnika ?akovštine. Šuker je potom Vinkovica optužio da "prodaje demagogiju koristeci se jadom radnika ?akovštine da bi stekao politicke poene".

Što o tome sada misli, buduci da bodove sakuplja premijerka Kosor, od Šukera u petak nismo uspjeli doznati jer se nije javljao na mobitel.


Podijeli: Facebook Twiter