Kosor pristala dati izlaz na otvoreno more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mi trebamo "pravicno rješenje" granicnog spora, što znaci kontakt s otvorenim morem, vi trebate potporu Slovenije na putu u EU, otkriva slovenski premijer Borut Pahor kako je uvjeravao hrvatsku premijerku Jadranku Kosor da prihvati njegovu ponudu. Po Pahorovoj interpretaciji, hrvatska je premijerka pristala na trgovinu "izlaz na otvoreno more za ulazak Hrvatske u EU", ali samo zato jer je Hrvatskoj prethodno upalio crveno svjetlo.

Pahor je "punu istinu" o pregovorima s Kosor otkrio preksinoc, u prvom izravnom televizijskom suceljavanju s liderom opozicije Janezom Janšom nakon parlamentarnih izbora prije dvije godine. U trenutku kad se našao pod Janšinom najtežom paljbom, Pahor je, spašavajuci vlastitu kožu, odlucio uvaliti svoju "prijateljicu", uvjeravajuci slovensku javnost da je Hrvatska za ulazak u EU morala platiti "visoku cijenu".

Što u Hrvatskoj imaju reci na Pahorovo "otkrice"? Službeno ništa, jer polemiku o arbitražnom sporazumu u Sloveniji smatraju slovenskim unutarnjopolitickim pitanjem. "Najveci eksperti medunarodnog prava pregledali su arbitražni sporazum i u njemu nisu mogli pronaci nikakav dokaz bilo kakve trgovine", kazao nam je hrvatski izvor.

Janšu je pak nacin na koji su Pahor i Kosor dogovarali arbitražu podsjetio na pregovore Kardelja i Bakarica nakon Drugog svjetskog rata. A u njihovim pregovorima i razgranicenjima u prošlosti Slovenija je, po Janši, uvijek izvlacila deblji kraj. I kada je dvadesetih godina prošlog stoljeca izgubila Korušku, a i kada je nakon rata ostala bez obale i Trsta. Za razliku od Hrvatske, koja je "zaokružila svoj teritorij", dobivši "cijelu Dalmaciju i otoke, ali i Istru, koja nikada u povijesti nije bila njezina".

"Ako to onda nije ucinila, Hrvatska bi danas morala priznati svoju povijesnu krivnju i priznati da je 1947. dobila više", tvrdi Janša uvjeravajuci da bi se taj "dug" Hrvatske sada trebao namiriti, i to tako da se poštuje ta "šira" povijesna slika. A kako bi se ta "šira slika" trebala odraziti na današnje razgranicenje, objasnio je ovih dana Janšin šef diplomacije Dimitrij Rupel, koji slovensku granicu na moru vidi negdje u visini Vrsara ili najmanje Poreca.

No zahvaljujuci nesposobnom Pahoru, zakljucuje Janša, granica ce se odrediti po medunarodnom pravu, posred Piranskog zaljeva, što znaci da Slovenija može zaboraviti na teritorijalni izlaz na otvoreno more jer ce dobiti samo pravo korištenja prolaza kroz hrvatske vode.


Podijeli: Facebook Twiter