Kosor ponudila primirje Josipovicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor iznenadno je objavila da više nece napadati predsjednika Ivu Josipovica. Nakon što ga je dva dana optuživala da radi na ostvarivanju projekta "crvene Hrvatske", što HDZ ne može prihvatiti, premijerka je jucer u Murskom Središcu, gdje je otvorila berbu jabuka, izjavila da je "rasprava s predsjednikom što se tice nje i HDZ-a - završila".

Jednostranim proglašenjem primirja Kosor je prakticno priznala da je njezina strategija frontalnih udara na Josipovica, uz objašnjavanje biracima da je najpopularniji hrvatski politicar cvrsto povezan s oporbenom koalicijom, bila promašena. S time da su iz rijeci predsjednice Vlade jucer izvirale njezine frustracije medijskom slikom dvoboja izmedu Banskih dvora i Pantovcaka.

- Josipovic na razne nacine šalje signale za koga treba glasovati. Zoran Milanovic u ovoj situaciji nema potrebe javljati se i može samo mirno jahati prema 4. prosincu. A predsjednik zbog svoje popularnosti ima podršku medija, premda su njegove izjave u zadnja dva dana bile vrijedanje, požalila se novinarima Kosor.

Loš odjek obracunavanja s Josipovicem u javnosti vjerojatno nije jedini razlog zašto je premijerka barem privremeno odustala od suceljavanja sa šefom države, koji joj je, izmedu ostalog, porucio i da su licemjerni njezini pozdravi generalima Gotovini i Markacu. Naime, kako neslužbeno doznajemo, Jadranku Kosor jako su pogodila otkrica WikiLeaksa da su bivši ministar Ivan Šimonovic kao i premijerkin današnji savjetnik i važan suradnik Davor Stier "cinkali" službenicima americkog veleposlanstva da je Gotovina uz pomoc nekih ljudi otudio takozvane topnicke dnevnike. "Dok ja govorim jedno, u novinama izlazi sasvim nešto drugo, što su ta dvojica pricali Amerikancima. Pa što ce, primjerice, reci branitelji kad to vide? I što da sad radim", opisao nam je visoki izvor iz Banskih dvora kako je premijerka reagirala na naslovnicu jednog dnevnog lista, na kojoj je bio istaknut naslov "Izdaja generala".

Clanovi HDZ-a manje skloni Jadranki Kosor smatraju da je u startu bilo pogrešno što je zapocela "kavgu" s predsjednikom Republike. Jedan od njih podsjeca da je prije parlamentarnih izbora 2007. godine tadašnji predsjednik Stjepan Mesic otvorenije nego Josipovic bio na strani oporbe, ali Ivo Sanader odlucio je da se Mesica ostavi na miru. Cak i nakon što je Mesic izjavio da su HNS i SDP najbliži onome na cemu je on gradio svoju izbornu kampanju.

- Sanader je procijenio da bi napadi na Mesica donijeli HDZ-u puno više štete nego koristi. Bio je popularan, stalno je obilazio teren i svojim nam je izjavama mogao jako naškoditi. Zato ga nismo izazivali. A Josipovic ima još bolju percepciju u javnosti jer, za razliku od Mesica, ostavlja dojam kulturnog gospodina, rekao nam je jedan HDZ-ov zastupnik.

I Mesic se prisjeca da su mu prije cetiri godine "neki iz HDZ-a pricali da Sanader upozoravao svoje bojovnike da ga ne napadaju". - Rekao im je - mi sada imamo drugog protivnika, kazao nam je jucer Mesic.  (D. CIGLENECKI, Z. CRNCEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter