Kosor piše Papi, Bozanic šuti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor poslat ce pismo papi Benediktu XVI. sa zamolbom da pomogne u rješavanju situacije oko imovine porecko-pulske biskupije koju bi ta biskupija trebala predati talijanskim benediktincima.

Najavila je to u ponedjeljak sama premijerka nakon susreta s porecko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom. Uz to je porucila da su za Vladu "Osimski sporazumi i odluke ispunjene na temelju toga sporazuma nedodirljivi i potpuno zatvorena knjiga".

Neugodna situacija

Odluku da se samostan Dajla sa zemljištem vrati Talijanima donijela je papinska komisija, a sam Papa je suspendirao biskupa Milovana i imenovao vatikanskog biskupa Santosa Abrila y Castella da u ime porecko-pulske biskupije i župe Dajla potpiše sporazum o uredenju medusobnih odnosa.

Premijerka je biskupu Milovanu izrazila potporu i otkrila da ce nakon sastanka poslati pismo državnom tajniku Svete Stolice Tarcisiju Bertoneu u kojem ce biti "sve pravne cinjenice".

- Ova situacija je neugodna i za Vladu, teška je za biskupa Milovana osobno, ali i za biskupiju, u pitanju je njegov osobni integritet i dostojanstvo, kazala je premijerka.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic zatražit ce razgovor s apostolskim nuncijem Marijom Robertom Cassarijem, a hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vucak, koji je na godišnjem odmoru, vratit ce se u Vatikan i zatražit ce razgovore na razini koja mu pripada, izvijestila je Kosor.

U rješavanju, kako ju je nazvala, neugodne situacije, mogu, vjeruje Kosor, pomoci i ministri Jasen Mesic, Dražen Bošnjakovic i Gordan Jandrokovic, koji su takoder bili na sastanku s biskupom Milovanom.

Upitni sporazumi

Premijerka je izrazila podršku biskupu Milovanu, a uvjerena je da ce se iznaci izlaz iz sadašnje situacije. Biskup Milovan objasnio je da su zatražili mišljenje i pomoc Vlade buduci da sporazum koji bi njihova biskupija trebala provesti, jer je potpisan u njezino ime, ima i politicke medudržavne implikacije.

On takoder vjeruje da ce se pronaci rješenje koje ce poštovati i potpisane medudržavne sporazume bivše SFRJ s Italijom, odnosno Osimske sporazume. Oni sada, prema Milovanovom mišljenju, dolaze u pitanje.

- Vjerujem i da nece biti nekih vecih sporova na crkvenoj razini, da cemo sacuvati naše zajedništvo sa Svetim Ocem koje nikako ne dolazi u pitanje. Samo razgovorom i dogovorom može se doci do novih razjašnjenja i sporazumijevanja, porucio je Milovan.

Nije bio raspoložen odgovoriti na pitanje osjeca li da ga je iznevjerio zagrebacki nadbiskup Josip Bozanic, koji je bio clan papinske komisije koja je donijela odluku o predaji imovine. Na upit hoce li se sastati s Bozanicem odgovorio je pozitivno i dodao da cesto ima sastanke s njim.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancic u povodu slucaja porecko-pulske biskupije i odluke pape Benedikta XVI. kazao je da HBK "nema nikakvih izjava o tome" te da ce, kada ju HBK bude imao, javnost odmah biti o tome obaviještena.


Podijeli: Facebook Twiter