Kosor: Ovo je pokušaj rušenja HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor potvrdila je da je istraga u slucaju crnih fondova proširena na tu stranku kao pravnu osobu, istaknuvši da se HDZ ne boji procesa i da su svi clanovi stranke i predsjedništva stranke spremni dati iskaze o tome kako se stranka financirala.

Kosor je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare ustvrdila da ce HDZ iz tog procesa izaci kao cvrsta stranka koja je prva Hrvatsku povela u borbi protiv korupcije.

- Ovo je pokušaj rušenja HDZ-a, ali nece uspjeti. Nije ovo najstrašnije, možemo se vratiti i u baraku na Jarunu i krenuti od nule, ali necemo odustati od borbe protiv korupcije, izjavila je Kosor te zakljucila da je ovo pretposljednja stanica križnog puta kojije poceo u srpnju 2009. odlaskom Ive Sanadera.



Kosor je naglasila punu potporu Mladenu Bajicu i Dinku Cvitanu, ali je na novinarsko pitanje o "tajmingu" proširenja istrage odgovorila: - Imamo pravo razmišljati da je tajming odabran kako bi se naštetilo HDZ-u.

Nakon godinu i pol dana istrage koja se vodi protiv bivšeg riznicara Hrvatske demokratske zajednice Mladena Barišica, HDZ je kao pravna osoba od srijede i službeno pod istragom, ti su Novom listu u srijedu potvrdili izvori bliski istrazi.

U srijedu svi visoki dužnosnici HDZ-a koji su bili s premijerkom Jadrankom Kosor, a s kojima je razgovarao Novi list, nisu imali takvu informaciju. Medutim, poslijepodne premijerka Jadranka Kosor imala je u Vladi duži sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajicem, a nakon tog sastanka medijima je iz HDZ-a upucen poziv da u cetvrtak dodu na konferenciju za novinare premijerke Kosor u sjedište HDZ-a.

Kako doznaje Novi list iz neslužbenih izvora, najnovijim proširenjem istrage obuhvaceni su premijer Ivo Sanader, bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak, bivša racunovotkinja HDZ-a Branka Pavoševic i bivši direktor izbornih kampanja HDZ-a Ratko Macek, te sama vladajuca stranka kao pravna osoba.

Na teret odgovornim osobama stranke navodno se stavlja udruživanje radi pocinjenja kaznenih djela, zloupotrebe položaja i krivotvorenje isprava. Zapravo, rijec je o logicnoj pravnoj posljedici iskaza kojeg je Branka Pavoševic dala u svojstvu okrivljene osobe, nakon što je ovog ljeta uhicena. U iskazima danima nakon uhicenja, Branka Pavoševic optužila je navedene osobe kao odgovorne za gospodarenje novcem koji nije bio proveden na stranackim racunima.

Prema Zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, HDZ može odgovarati za kaznena djela koje su pocinile njegove odgovorne osobe. Buduci da se radi o neevidentiranom stranackom financiranju, kojim je, sumnja USKOK vec duže vrijeme, upravljala odabrana vertikala od vrha do dna stranke, prilicno je izvjesno da ce se, nakon istrage, o HDZ-ovoj kaznenoj odgovornosti raspravljati i na sudu.

Kosor je danas rekla da ne namjerava dati ostavku na mjesto predsjednice vlade i stranke zbog proširenja istrage na HDZ kao pravnu osobu. - Ma ni govora. O tome što pišu mediji apsolutno nisam spremna odgovarati, jer nitko od novinara nije dio USKOK-a i DORH-a. Vi niste istražitelji, rekla je Kosor odgovarajuci na novinarsko pitanje hoce li iz moralnih razloga dati ostavku.

Kosor je na konferenciji za novinare najavila da ce tražiti ostale istrage, pitati za mnoge druge afere kao što su rijecke tržnice, afere Sisacko-moslavacke županije, veliku aferu vezanu za ceste, upitavši se zašto istrage koje moraju biti tajne nisu tajne te zašto i odakle cure informacije.

Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a, rekao je da još nije dobio potvrdu da se protiv njega provodi istraga, no da ce se svakako odazvati na razgovor s USKOK-om. Kroz taj razgovor otklonit cu sve što mi se stavlja na teret, a time i HDZ-u, te na taj nacin razriješiti taj problem, dodao je.

Neki mediji nagadaju da je pod istragom i bivši glavni tajnik Branko Vukelic. Rijec je istrazi u slucaju Fimi medije u kojem je do sada bilo 17 osumnjicenih, predvodenih bivšim premijerom i bivšim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. Pod istragom su i bivši riznicar Mladen Barišic i blagajnica Branka Pavoševic na cijim iskazima USKOK-u se, po pisanju medija, temelji velik dio sumnji. Oni su o postojanju crnih fondova svjedocili u istrazi slucaja Fimi medija koji je dobio naziv po tvrtki preko koje se iz javnih poduzeca i ministarstava izvlacio novac, od kojega je dio, sumnja se, završio u crnom fondu HDZ-a.

Mediji nagadaju kako se sumnja da je na taj nacin u stranku koja posljednjih osam godina predvodi vladajucu koaliciju slilo oko 30 milijuna kuna od kojih su se navodno financirale HDZ-ove predizborne kampanje i predsjednicka kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor. (Hina, D. CIGLENECKI, S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter