Kosor otvorila 1. dio istarske autoceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prigodnoj svecanosti, uprilicenoj u šatoru na odmorištu Pula, premijerka Jadranka Kosor pustila je u promet prvu dionicu Istarskog ipsilona u profilu autoceste od cvora Pula do cvora Kanfanar. Kosor je napomenula da ce Ipsilon kao autocesta donijeti ne damo sigurniju i udobniju vožnju, vec i dodatne poticaje gospodarstvu, posebno turizmu, u kojem Istra ostvaruje 18 od 56 milijuna nocenja.

Posebno se zahvalila graditeljima, koji su prvu dionicu autoputa izgradili prije predvidenog roka, uz nadu se da ce nastaviti istim tempom, pa ce se iduce turisticke sezone moci autoputom do slovenske granice. Bina-Istri se zahvalila i što je preuzela obavezu izgradnje prilaznih cesta do slovenskih granicnih prijelaza i od cvora Pula do Pomera.

- Vlada ce pružiti podršku i drugim projektima poput bolnice, o cemu cemo razgovarati za skorog službenog posjeta Istri. Vjerujem i u realizaciju iznimno zahtjevne gradnje muzeja Guggenheim u Istri, referirala se premijerka na projekte koje je spomenuo župan Ivan Jakovcic za koje se traži pomoc i podrška Vlade.

Jakovcic je, naime, u svom obracanju najavio daljnje razgovore s premijerkom i ministrima o dovršetku Ipsilona, plinofikaciji, bolnici, sustavu socijale, "Brijuni rivijeri" i muzeju Guggenheim.

- Kada se poceo graditi puni profil Ipsilona rekao sam da je to povijesni dan za Istru. Ušli smo u Hrvatsku s najviše asfalte, bili smo strpljivi i konacno dobili prvi dio autoputa, a sada je važno da što prije izgradimo dijelove prema Umagu i Matuljima, rekao je Jakovcic.

Uz zahvalu ministru Kalmeti što je brzo reagirao na zahtjev za postavljanje dvojezicnih oznaka na Ipsilonu, i on se zahvalio Bina-Istri što pokazuje senzibilitet prema Istri, pa je prihvatila obavezu izgradnje ceste prema Pomeru, "po kojoj se nece voziti otpad, kako to neki zlurado komentiraju, vec ce omoguciti brzi pristup Medulinskoj rivijeri".

Direktor Bina-Istre David Gabelica je otvarajuci svecanost rekao da je zahvaljujuci dogovornom forsiranju najprometnije dionice drugi profil do Kanfanara izgraden 19 mjeseci prije ranije utvrdenog roka. Za nekoliko dana bit ce otvorena i cesta koja ce spajati Ipsilon, odnosno cvor Umag s hrvatsko-slovenskom granicom, cime ce se smanjiti ljetne prometne gužve na tom podrucju.P

Prvi dio istarske autoceste blagoslovio je porecko-pulski biskup u miru Antun Bogetic. Njena je dužina 28 kilometara, a u izgradnju drugog profila, cvora Vodnjan sjever, i prilagodavanje ostalima na puni profil uloženo je 85 milijuna eura. Uz cetiri cvora na dionici je 27 podvožnjaka i nadvožnjaka.

Promet novom dionicom bit ce otvoren u 16 sati, a naplata pocinje od 18. Podsjetimo, vožnja od Pule do Kanfanara stajat ce 12 kuna, od Vodnjana jug do Kanfanara 9, a od Vodnjana sjever do Kanfanara 6 kuna. Popust od 30 posto može se ostvariti elektronskom naplatom, za što treba nabaviti ENC cip, cija je cijena 100 kuna bez PDV-a.


Podijeli: Facebook Twiter