Kosor: Opasno je velicanje cetništva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u nedjelju je u Kninu, komentirajuci izjavu Milorada Pupovca da je "zabrinjavajuce i opasno" njeno upucivanje pozdrava generalima Gotovini i Markacu s proslave Dana pobjede, rekla da je bilo opasno prešucivati prošlogodišnji zahtjev srbijanskog predsjednika Borisa Tadica da se ne proslavlja Oluja.

- Mi mislimo da je bilo iznimno opasno prošle godine ne reagirati, a bilo je malo nas koji smo reagirali, na zahtjeve iz Srbije predsjednika Tadica da ne smijemo slaviti pobjednicku operaciju Oluju, da ne smijemo slaviti oslobodenje Republike Hrvatske od velikosrpske agresije.

To je bilo opasno, kao što je bilo opasno i velicanje cetništva - toga se isto treba sjetiti upravo u to vrijeme - i naravno Draže Mihajlovica, rekla je Kosor novinarima na traženje da komentira tu ocjenu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

- Mi smo upravo pobjedom u toj akciji skršili zube tiraninu Miloševicu, ali i omogucili našim susjedima otvoriti širom vrata demokraciji, kazala je premijerka, dodavši da su to cinjenice i da tako stvari stoje.

- Mi cinimo sve  u zaštiti digniteta Domovinskog rata i operacije kakva je bila Oluja, rekla je i ponovila: "Nikomu necemo dopustiti da revidira našu povijest".

Na upit novinara je li pozdravljanje generala Ante Gotovine i Mladena Markaca u Kninu bilo predizborno jer ih godinama nije spominjala ni pozdravljala, Kosor je odgovorila da je to slabo pamcenje. "Ja sam jedini visoki državni dužnosnik koji je posjetio naše generale Gotovinu i Markaca u Haagu", istaknula je.

Komentirajuci izjavu clanice predsjedništva HNS-a Vesne Pusic da je HDZ poceo predizbornu kampanju kao Ivica i Marica bacajuci "kamencice temeljce gdje god stignu", premijerka je kazala: "Zgodno je što je o tome govorila Vesna Pusic, kao da se mi ne sjecamo plakata iz predizborne kampanje te stranke iz Kukuriku koalicije gdje su Ivica i Marica bili Vesna i Radimir; obecavali su 200.000 radnih mjesta, a završili su mandat svoje vlade s 320.000 nezaposlenih i s deficitom od 5,4 posto".

Istaknula je da je Vlada kojoj je na celu "uspjela širom otvoriti borbu protiv korupcije, a neki celnici Kukuriku koalcije se tomu žestoko pritive.

Napominjuci da se ona apsolutno slaže s istupima predsjednika Republike Ive Josipovica u povodu nedavnog Dana pobjede kad je porucio da u Hrvatskoj ne smije biti gladnih, rekla je da "moramo uciniti sve da iskorijenimo siromaštvo, ali što se tice Kukuriku koalcije, vidjeli smo da su oni siti i da su dobro jer se njihovi skupovi održavaju u restoranima".

- Dobro se jede i pije pa bismo tu koaliciju mogli nazvati peka, ražanj, roštilj, gemišt ili nešto slicno - dobro im ide, samo neka tako nastave, kazala je.

Osvrcuci se na poziv predsjednika SDP-a Zorana Milanovica da se Hrvatska treba probuditi, premijerka je rekla: "To, što je on sanjao i spavao proteklih godina, to je njegov problem".

Na upit novinara da komentira najave o zamrzavanju mirovina do 2014. godine premijerka je istaknula da je Vlada donijela smjernice kojima se želi racionalizirati državni proracun, ali i smanjiti deficit.

Podsjetila je i da je proracun za ovu godinu zamrznut. "Išli smo u izbornu godinu sa zamrznutim rashodima i nismo pretjerano obecavali", dodala je.


Podijeli: Facebook Twiter