Kosor: Nisam detuđmanizirala HDZ

Jadranka Kosor (Arhiva)
Jadranka Kosor (Arhiva)

Nisam detuđmanizirala i dekroatizirala HDZ, poručila je danas bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, odbacivši, kako je rekla, objede i insinuacije nekih stranačkih kolega da u svojim javnim istupima govori suprotno stavovima HDZ-a.

"O dekroatizaciji HDZ-a i Hrvatske ne znam uopće što bih rekla jer ne razumijem što znači taj pojam. Hrvatstvo se dokazuje poštenim radom, kada si političar naravno borbom protiv korupcije i kriminala i čestitim radom za dobrobit države. Što se tiče detuđmanizacije, to apsolutno ne prihvaćam jer to naprosto nije točno", izjavila je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru.

Na pitanje očekuje li da će je HDZ-ov Visoki časni sud, zbog njezinih javnih nastupa, isključiti iz stranke, poručila je kako je na te nastupe bila ponukana napadima nekih stranačkih kolega, poput Dubravke Šuice, koja ju je optužila da stoji iza negativnih medijskih napisa i priloga o HDZ-u.

"Ona je potpredsjednica stranke i sigurno da to nije učinila bez dogovora s vrhom stranke. Na to sam naprosto morala odgovoriti. To nije točno, to nije istina", istaknula je Kosor.

Dodala je da u medijima nastupa samo kada je novinari pitaju, te naglasila kako će i dalje govoriti o stvarima za koje smatra da su relevantne za državu.

Upitana je li bila neugodno iznenađena time što ju je netko u stranci očito prijavio Sudu časti, Kosor je odgovorila: "A što mislite tko je to prijavio? Imam vrlo kristalnu i jasnu sliku tko je to prijavio i o čemu se radi. To nije prvi puta, neprekidno od afere broševa, kamiona punih broševa. Radi se o jednom trendu koji je jasan i vidljiv".

Istaknula je kako nije frustrirana, kao što to tvrdi Karamarko, već da je vrlo stabilna kao osoba. "Naravno da je bilo teško izgubiti izbore, ja sam sada dobro, ja sam stabilno, mislim da kvalitetno i pošteno radim svoj posao zastupnice u Hrvatskom saboru i tako će biti i u budućnosti", poručila je.

Izrazila je uvjerenje da će Visoki sud časti i Predsjedništvo HDZ-a napraviti sve u najboljem interesu stranke, a upitana strahuje li od isključenja iz HDZ-a, odgovorila je: "Što bude, bit će".

"Neka učine što misle da je najbolje za HDZ u kojemu sam bila i potpredsjednica i zamjenica predsjednika, predsjednica stranke i vlade koja je završila pregovore i svoj potpis stavila na ugovor o pristupanju EU", istaknula je Kosor.

Upitana kako se misli braniti pred Sudom časti, odgovorila je protupitanjem: "Mislite li da bih se ja kao bivša predsjednica HDZ-a, nekada i zamjenica i potpredsjednica stranke u Tuđmanovo vrijeme, i predsjednica Vlade koja je završila pregovore i potpisala pristupni ugovor, trebala braniti pred nekakvim sudom?"

Klasičnim podmetanjem nazvala je informacije nekih medija kako imaju saznanja iz vrha HDZ-a da je intervju "Globusu" dala jer se s Kukuriku koalicijom dogovorila da joj pripadne neko veleposlaničko mjesto.

U intervjuu je, ponovila je, morala odgovoriti na objede, poput one splitskog HDZ-ovca Tomislava Đonlića da je ona "zec iz SDP-ovog šešira". "To je ta stilska figura gospođe Šuice koja je tako optužila Prgometa, a sada i mene. Ja nisam zec ni iz čijeg šešira, ja sam ponosna članica HDZ-a, pošteno sam radila i radim svoj posao, a kao što rekoh, bit će što bude", poručila je Kosor, dodavši da ne kani probati razgovarati s Karamarkom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter