Kosor: Nikom nisam prijetila, ali sam dirnula u centre moci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor ozbiljno je, cini se, zabrinuta zbog medijskih napisa u kojima se zadnjih dana i nju stavlja u kontekst korupcije. Hitno je u utorak sazvala konferenciju za novinare na kojoj se žalila da joj podmecu neimenovani centri moci koje je navodno dotaknula tijekom borbe što ju je otvorila protiv korupcije.

- Ponosna sam što sam svojim djelovanjem pomogla da se širom otvore vrata i prozori za borbu protiv korupcije i kriminala. Bila sam svjesna da ce se to u nekom trenutku kao bumerang okrenuti protiv mene i HDZ-a.

Nesvjesno sam vjerojatno dotaknula neke centre moci, ali ni za cim ne žalim. Štoviše, želim puni mandat predsjednice HDZ-a da bih borbu mogla voditi i u oporbi, izjavila je Kosor, koja pritiske kojima je izložena doživljava kao "dio unutarstranacke kampanje".

Sporni novac

Premda nije otkrila konkretan povod za presicu, vjerojatno su to bili tekstovi u Jutarnjem listu i tjedniku Aktual. U prvom se ponovno problematizira cinjenica da je Jadranka Kosor cak devet mjeseci cekala prije nego što je novac koji je u stranku donio Mladen Barišic predala u DORH.

Aktual, pak, tvrdi da je Kosor svojedobno prijetila nekadašnjem clanu Croatia osiguranja Damiru Mihanovicu, koji je prvi javno progovorio o slucaju Fimi-medija.

- Nikad nikome nisam prijetila, to nije nacin na koji ja radim, a pogotovo s pozicije predsjednice Vlade, ustvrdila je predsjednica HDZ-a.

Novinarima su podijeljeni ispisi cetiri e-maila što ih je Mihanovic u razdoblju izmedu prosinca 2009. i rujna 2010. poslao Jadranki Kosor, u kojima "on optužuje zanimljiva imena, a mene hvali i podupire zbog borbe protiv korupcije".

U tim mailovima Mihanovic se obracunavao s tadašnjim predsjednikom uprave Croatia osiguranja Hrvojem Vojkovicem, Mariom Zubovicem, Ivanom Šukerom, a tvrdi i da se u tom poduzecu zapošljava preko veze, primjerice suprugu Olivera Grbica.

Novinare je, medutim, više zanimalo što predsjednica HDZ-a misli o slucaju svojeg zastupnika Josipa Salapica.

Salapiceve indicije

- On ima moju punu potporu, u demokratskoj državi ni jednom gradaninu ne bi se smjelo ovo dogadati, rekla je Kosor. Buduci da je Salapic govorio da su "djelatnici obavještajne zajednice, za koje osnovano sumnjam da su sudjelovali u ovome, bliski Tomislavu Karamarku", novinari su predsjednicu HDZ-a pitali je li upoznata sa Salapicevim indicijama protiv Karamarka.

- Jesam, odgovorila je. A je li razocarana Karamarkovim ponašanjem?

- Nisam. Jasno mi je da je Karamarko prije parlamentarnih izbora imao druge planove, onda je od toga odustao i predložio da postane clan HDZ-a. Rekao mi je podupire moj rad i mene, a nadam se da ce me nastaviti podupirati i nakon što opet budem izabrana za predsjednicu stranke, kazala je Kosor, koja ne misli da i njoj prijetnje dolaze iz istih izvora kao Salapicu nego "iz raznih".

Negirale je, inace, da je znala da ce biti raspušten HDZ u Valpovu jer to je bila "autonomna odluka županijskog ogranka".

Šutnja o novcu iz stranackog sefa

Predsjednica HDZ-a izjavila je da je sve o novcu iz stranackog sefa, što je u listopadu 2010. predan glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajicu, rekla u DORH-u i da o tome više ne želi govoriti.

Medutim, cinjenica je da ona u svojem iskazu što ga je dala 11. studenog prošle godine nije kazala apsolutno ništa o tome zašto je 300 tisuca eura i dva milijuna kuna, koje je Mladen Barišic u sijecnju 2010. donio u stranku, tamo ostalo cak devet mjeseci.

Mihanovic: Svatko bi prepoznao ženski glas koji mi je prijetio

Nekoliko sati nakon Jadranke Kosor novinare je sazvao Damir Mihanovic. Najavio je da ce zatražiti elektronsko vještacenje mailova prezentiranih u HDZ-u jer sumnja da nisu autenticni, nego da su u njih umetane i mijenjane recenice.

- Ocekujem i od USKOK-a da dovrši istragu o prijetnji upucenu meni koju sam im prijavio. Dva dana nakon što sam u jednom intervjuu izjavio da nije samo Ivo Sanader bio glava hobotnice, tocnije 19. rujna 2011. godine u 14 i 40 sati, s telefonskog broja u Vladi nazvan je broj posrednika.

S druge strane bio je ženski glas koji je prijetio meni. Cuo sam snimku tog razgovora i prepoznao sam taj glas, svatko bi ga odmah prepoznao, rekao je Mihanovic.

O sadržaju prijetnje kao ni o tome tko je posrednik nije želio govoriti. Naglasio je još tek da je dotad primao anonimne prijetnje, a da je ova bila prva cijeg je  odašiljatelja prepoznao. Mihanovic je još jednom prozvao Jadranku Kosor da je opstruirala, a ne poticala borbu protiv korupcije.


Podijeli: Facebook Twiter