Kosor: Nema više novih branitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mijenjat cemo Zakon o braniteljima. Pritom je najvažnije da cemo njime podvuci crtu iznad koje se više ne ide u ostvarivanju prava na braniteljski status, najavila je premijerka Jadranka Kosor, koja je u Koprivnici otvorila 5. sajam zadruga hrvatskih branitelja. Kosor je kazala da ce Vlada i dalje davati potpore programima zapošljavanja braniteljske populacije, zahvaljujuci kojima je samo u posljednjih nekoliko godina posao našlo više od deset tisuca branitelja.

- U 2005. bilo je svega desetak braniteljskih zadruga, a sada ih ima oko 350. U njima radi cetiri tisuce ljudi, a suraduje još oko tri tisuce kooperanata, istaknula je Kosor.

Dvjestotinjak braniteljskih zadruga predstavilo je svoje proizvode na jucerašnjem sajmu, a neke od njih, kako je izvijestila premijerka, s Podravkom su vec potpisale ugovore o otkupu.

Aktualne afere u Podravki Kosor nije željela komentirati niti je odgovorila na pitanje sprema li se skora smjena njezine Uprave.

- Ima problema, ali oni se rješavaju i uvjerena sam da ce se riješiti, izjavila je kratko Kosor. Ni Koprivnicanac Damir Polancec, potpredsjednik Vlade, nije želio ništa kazati o Podravci, nego je izjavio da je "apsolutno koncentriran na ono što su mu dnevni zadaci, a njih je puno".

O Podravci se u Koprivnici ipak razgovaralo, i to na sastanku na kojem su, uz Kosor i Polanceca, bili koprivnicko-križevacki župan Darko Koren i koprivnicki gradonacelnik Zvonimir Mršic. No, nitko od njih nije htio davati izjave novinarima, nego je Vlada objavila priopcenje u kojem stoji da je tema razgovora bilo "pronalaženje nacina kojim ce se stabilizirati poslovanje Podravke".

U kratkom razgovoru s novinarima nakon obilaska sajma, premijerka je, uz ostalo, kazala da je dobila na uvid ugovore koje je Vlada potpisala s MOL-om te da ih još proucava.

- Nema razloga da Vlada ove ugovore ne objavi, komentirala je Kosor, koja je izjavila da je od ministra zdravstva Darka Milinovica zatražila objašnjenja u vezi s informacijama da je kupljeno neprovjereno i neregistrirano cjepivo protiv svinjske gripe.

Na pitanje o navodnim pritužbama stranih investitora da su u Hrvatskoj diskriminirani, Kosor je ustvrdila da je donesen niz zakona i propisa koji olakšavaju poslovanje u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter