Kosor: Nedopustiva revizija antifašizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Antifašizam je vrijednost sama po sebi, i relativiziranje njegove uloge - kao i uloge Domovinskog rata i njegove revizije - je nedopustivo", istaknula je u nedjelju u Zagrebu predsjednica Vlade Jadranka Kosor prilikom proslave 65. obljetnice pobjede nad fašizmom, Dana Europe i oslobodenja grada Zagreba.

Svecana akademija okupila je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski brojne preživjele borce i pripadnike antifašistickog pokreta te državne dužnosnike, veleposlanike, saborske zastupnike i druge uglednike. Svi govornici isticali su velik doprinos hrvatskih antifašista u pobjedi antifašisticke koalicije, a s kojom se Hrvatska svrstala na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu i stvorila temelje izgradnji moderne hrvatske države.

- Sabor je donio Deklaraciju kojom se potvrduje da su vrijednosti antifašisticke borbe ugradene u temelje hrvatske države, no pritom se tu borbu ne izjednacava s komunistickom ideologijom, dodala je premijerka Kosor. Predrag Matic, izaslanik predsjednika Republike, rekao je da je antifašisticki pokret u Hrvatskoj imao uporište u širokim narodnim masama, a njegov znacaj nije samo u vojnim uspjesima, nego i u uspješnoj organizaciji narodne vlasti nakon rata.

- Hrvatski narod svrstao se na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu, osiguravši svoju državnost i suverenost u bivšoj državnoj zajednici koja je prethodila stvaranju moderne hrvatske države, dodao je Matic.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebic istaknuo je da se odaje pocast svim žrtvama u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.

- Pobjeda nad fašizmom i nacizmom najviši je civilizacijski doseg covjecanstva, što pokazuje da njihove žrtve nisu bili uzaludne, a da je njihova hrabrost svevremenska, rekao je Bebic te podsjetio da je prva antifašisticka vojna formacija u ovom dijelu Europe bio sisacki partizanski odred koji je Hrvatsku svrstao u kolijevku antifašisticke borbe.

Svecanoj akademiji je nazocio i ruski veleposlanik Robert Markaryan. Govoreci u ime zemalja antifašisticke koalicije, istaknuo je da je 9. svibnja 1945. dan kada je ostvarena konacna pobjeda antifašisticke koalicije.

Zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic u svom je kratkom obracanju rekao da možemo biti ponosni na ulogu 10. zagrebackog korpusa u oslobadanju sjeverozapadne Hrvatske i Posavine te hrvatskih antifašista koje je predvodio Josip Broz Tito.


Podijeli: Facebook Twiter