Kosor: Necemo dopustiti da Hrvatska pocrveni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ nece posustati. HDZ je stranka poštenih, cestitith i casnih ljudi. Nikome necemo dati da to zatre. Necemo dopustiti da Hrvatska pocrveni onako kako ovih dana govore drugovi i drugarice, poruka je premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor s nedjeljnog masovnog primitka novih clanova u Mladež HDZ-a održanom u zagrebackom muzeju Mimara.

Oko tisucu mladih dobilo je iskaznice "pobjednicke, najvece, najjace, povijesne hrvatske stranke", kako se izrazila Jadranka Kosor. Predsjednica mladeži HDZ-a Martina Banic obavijestila je pak da Mladež HDZ-a, "jedina ozbiljna stranacka mladež u Hrvatskoj", ima više od 65 tisuca clanova, te da im je u zadnjih godinu dana pristupilo više od pet tisuca novoprimljenih.

No skup se tek usput bavio brojkama. Premda je premijerka ustvrdila kako "ovo nije predizborni skup, nego redovita stranacka aktivnost", njezin se govor može smatrati neslužbenim pocetkom stranacke predizborne kampanje: svadalacki prema opoziciji, hvalisav prema samima sebi, ignorantski prema najosjetljivijim temama.

Kosor nije spomenula ni prosvjede, ni poglavlje 23, ni termin kraja pregovora, ni datum izbora. Ali je zato opoziciju optužila da traži izbore jer se boji kaznenoga progona.

"Oni koji žele na vlast boje se da ce borba protiv korupcije doci i na njihova vrata", kazala je, tvrdeci da u drugim strankama ima "pravomocno osudenih bivših pomocnika ministara", "sadašnjih saborskih zastupnika osumnjicenih za prevaru", "gradonacelnika koji su upropastili gradove".HDZ, pak, "vodi novu bitku za Hrvatsku": bitku za pravnu državu, a protiv korupcije i kriminala.

- U tome se dogodilo ono što se moglo i predvidjeti, zagonetno kaže Kosor, ponavljajuci kako nedodirljivih nema. Ali, dodaje, i opoziciju pozivamo da pristane na iste standarde, a cini se da ih je obuzeo strah, pa traže izbore. HDZ, pak, vojuje i za završetak pregovora.

"Završit cemo ih i biti na celu vlade koja ce pred birace izaci s referendumskim pitanjem jesu li za EU", najavila je, ne pojašnjavajuci znaci li to da referendum može stici još u mandatu ove vlade, ili HDZ kani pobijediti na predstojecim izborima, pa referendum organizirati u novome mandatu.

HDZ, kaže Kosor, vodi borbu i za gospodarski oporavak. "Nešto je trebalo napraviti i ranije, i sad mi moramo ispravljati stvari", rekla je, pohvalivši se spašavanjem Brodosplita. Istina, priznaje, za zatvaranje poglavlja 8 treba još riješiti problem brodogradilišta Kraljevica, 3. maj i Brodotrogir.

Nema uvreda koje nismo pretrpjeli. Porucuju nam cak da nas treba na Goli otok. Postao je sport tko ce strašnije pljunuti po HDZ-u. Ali izdržat cemo, izaci pred narod i pokazati što smo ucinili. Kakvi god rezultati izbora bili - a ja sam sigurna da ce biti odlicni - HDZ treba Hrvatskoj", jedina je naznaka nesigurnosti koju je dopustila Jadranka Kosor u atmosferi kolektivistickog oduševljenja uspjesima HDZ-a.

Poslije skupa prožetog aklamacijskim oduševljenjem, gromkim aplauzima i dugim fotografiranjem s novopecenim stranackim kadrovima, predsjednica je okupljenim novinarima dopustila jedno pitanje. Upitana hoce li vladajuca koalicija danas raspravljati o datumu izbora, odgovorila je da ce o završetku pregovora. Potom je zahvalila, sjela u mocni crni BMW, i odvezla se u koloni od tri limuzine. (Boris PAVELIC/Novi list)

Naputak novoprimljenima: Bez komentara!

Medu nekoliko novoprimljenih clanova stranacke mladeži koji su predsjednici s govornice zahvalili na primitku, bila je i Dajana Kruneš iz Rijeke. Ona je govorila u ime cetrdesetak Rijecana koji su se u nedjelju uclanili u Mladež HDZ-a. Poslije svecanosti, zamolili smo je da nam prenese poruku mladih clanova HDZ-a iz Rijeke. "Zapravo, zamolili su nas da budemo bez komentara. Ispricavam se", uljudno nam je odgovorila.


Podijeli: Facebook Twiter