Kosor nece rezati povlaštene mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladin Program gospodarskog oporavka dobio je i rokove u kojima se svaka pojedina mjera mora provesti, a ministri od rokova, zaprijetila im je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade, mogu odstupiti samo ako ce to znaciti skracivanje rokova.

- Svaki gradanin od ovog trenutka može nadgledati kako se plan provodi i što Vlada radi, kazala je Kosor i napomenula da se najveci dio mjera mora odraditi do kraja ove godine bez odgadanja za neko buduce vrijeme. Premijerka je govorila o stvarima koje se moraju napraviti u sljedeca dva mjeseca, ali rokovi provedbe pojedinih mjera pokazuju i ono što se nece, unatoc najavama, dogoditi u ovoj godini.

Tako u ovoj godini nece biti smanjenja povlaštenih mirovina, zastupnickih, braniteljskih ili onih koje dobivaju pripadnici NOR-a. Pa od najave da ce država na povlaštenim mirovinama, za koje se spominjalo rezanje oko 10 posto, uštedjeti nekoliko stotina milijuna kuna, od ukupno 7,2 milijarde kuna koliko za njih izdvaja u ovoj godini, nece biti ništa.

Nešto ranije, u lipnju ove godine Vlada planira izmijeniti pravila za odlazak u prijevremenu mirovinu kojima ce oni koji ranije odlaze u penziju biti jace financijski kažnjeni.

U sljedeca dva mjeseca Vlada ce, barem prema onome što je rekla premijerka, napraviti sve predradnje da bi se do studenoga donio zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim ce se ograniciti deficit i javni dug države. Osnovat ce se još jedna radna skupina: za donošenje strategije upravljanja javnim dugom, a uvest ce se i obveza da oni koji osnivaju tvrtku daju izjavu o nepostojanju poreznog duga.

Vlada ocekuje da ce HUP objaviti registra najvecih dužnika u privatnom sektoru, a ministar financija Ivan Šuker kaže da poduzetnici, nakon što javna poduzeca u roku od 60 dana budu placala svoje obveze, mogu ocekivati da ce te iste državne tvrtke sudski tražiti naplatu svojih potraživanja ako se ne poštuje rok od 60 dana.


Podijeli: Facebook Twiter