Kosor: Nece biti divljanja cijena hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikakvog divljanja ili enormnog povecanja cijena hrane, odnosno osnovnih prehrambenih proizvoda nece biti, izjavila je u utorak premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predstavnicima proizvodaca prehrambenih proizvoda, trgovaca, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica.

Vlada ce redovito pratiti cijene hrane na tjednoj razini. Ako se ukaže potreba, Vlada može svojim mjerama intervenirati, kazala je Kosor i napomenula da država može intervenirati prodajom pšenice iz robnih zaliha, ali misli da do toga nece doci.

U prosjeku su cijene prehrane povecane za oko 2,5 posto, pri cemu su porasle cijene kruha za 1,5 posto, mlijeka, sira i jaja za 2,4 posto, a pale su cijene mesa za 3,6 posto, rekla je Kosor u izjavi nakon sastanka na kojem se razgovaralo o aktualnim pitanjima cijena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

I predsjednik Uprave trgovackog lanca Konzum Darko Knez kaže da su cijene prehrambenih proizvoda porasle za 2,5 posto, ali da do te korekcije nije došlo zbog marži vec zbog rasta cijena proizvodaca. Knez takoder kaže da trgovci nemaju najava novih povecanja cijena.

Celni covjek osjecke Pekarne Kruna, koja u svom vlasništvu ima i Mlinar, Mato Škojo potvrduje da nikakvog divljanja cijena nece biti. Ako dode do nekih povecanja, to ce biti tek manje korekcije, ali najjeftinije vrste kruha nece se dirati, kazao je Škojo.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da su sindikati zadovoljni porukom da u narednom razdoblju nece biti povecanja cijena hrane, ali napominje i da još nije otvoren cijeli niz drugih pitanja, primjerice pitanje PDV-a na osnovne prehrambene proizvode.


Podijeli: Facebook Twiter