Kosor: Ne zovite me Jaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iziritirana sklonošcu medija da u seksisticki intoniranim komentarima spominju njezinu odjecu, frizuru i tobožnje šarmiranje inozemnih politicara na medudržavnim susretima te da joj patronizirajuce tepaju nadimkom Jaca, koji tumaci kao poruku uvrede, predsjednica Vlade Jadranka Kosor je na okruglom stolu "Ravnopravnost spolova u medijima" u HND-u pozvala novinare i urednike da osude takvu praksu jer "to nije za uveseljavanje publike, ni za prodavanje novina, to je naprosto nedopustivo, to je nepoštivanje zakona".

- Kad tekst o slucaju silovane djevojcice nosi neobavezan i prozracan naslov "Namamio djevojcicu i obljubio je", ili kad se za naslov teksta o nasilju u obitelji uzme izjava supruga koji je pretukao ženu "Maltretirala me jezikom", tada je posrijedi implicitno opravdavanje nasilja, rekla je Kosor.

Dodala da se o neravnopravnosti spolova u društvu mora govoriti unatoc gospodarskoj krizi jer te dvije stvari nisu proturjecne.

Ostale su sugovornice na okruglom stolu - politicarke, znanstvenice, urednice, novinarke i aktivistkinje - govorile o seksistickom podrivanju nastojanja da se žene više ukljuce u politiku.

Ugrubo, izlaganja su iznjedrila ove zakljucke: iako su obrazovanije od muškaraca u društvu, žene su u medijima podzastupljene, nerazmjerno rjede sudjeluju u raspravama o ozbiljnim politickim i ekonomskim temama, brojcano nadjacavaju muškarce jedino u reklamama i u takozvanim lifestyle rubrikama.

Takoder, žene se na javnoj televiziji upadljivo manje od muškaraca pojavljuju kao protagonistice priloga u udarnim terminima informativnog programa, a kad i gostuju u tim emisijama, obicno govore o humanitarnom radu, bolesnoj djeci i nepravdama, dakle emotiviziranim temama, pri cemu žene iz ruralnih sredina gotovo nikad ne dospijevaju u javne politike.

Simbol glavne uloge žena u društvu je, prema rijecima Sanje Sarnavke, sažet u reklamnom poklicu "Mama zna kako ocistiti mrlju!"


Podijeli: Facebook Twiter