Kosor: Nadomak smo cilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatska je do sada ispunila više od 60 mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja u pregovorima s EU-om, a u trenutku deblokade pregovora moci cemo otvoriti i zatvoriti devet pregovarackih poglavlja, rekla je premijerka Jadranka Kosor, otvarajuci u ponedjeljak sjednicu Vlade. Sigurna sam da ce razgovor koji sam u petak imala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u dogledno vrijeme dovesti do deblokade pregovora, kazala je Kosor. Neslužbeno se može cuti da su domace institucije odradile 80 posto posla vezanog uz pristupanje EU-u, no, s obzirom na blokadu, taj je posao nevidljiv.

- Nadomak smo cilja, vjerujem da cemo krajem ove, pocetkom iduce godine cijeli taj zahtjevan posao obaviti, kazala je Kosor. Vlada je, u procesu uskladivanja s EU-zakonodavstvom, u hitnu proceduru uputila prijedlog zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih strucnih kvalifikacija, što je važan korak za trece poglavlje o slobodi pružanja usluga. Tim je zakonskim prijedlogom regulirano priznavanje inozemnih strucnih kvalifikacija u profesijama kao što su doktori medicine i specijalisti, stomatolozi, veterinari, arhitekti, medicinske sestre opce zdravstvene njege, primalje.

Nakon objave natjecaja za privatizaciju brodogradilišta, kako je naglasila premijerka, stekli su se uvjeti za poziv za predaju pregovarackih stajališta u poglavlju tržišno natjecanje.

Novi susret Kosor i Pahora mogao bi se dogoditi u rujnu, a pripreme za njega otpocet ce u drugom dijelu kolovoza na razini ministarstava. Rujanski sastanak mogao bi donijeti i rješenje spora, a iz Vladinih se krugova može cuti da bi to rješenje "doista moglo biti rješenje".


Podijeli: Facebook Twiter