Kosor mice Šukera, Kalmetu, Vukelica...?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor otišla je cak u SAD da bi svoje stranacke kolege i hrvatsku javnost izvijestila da do kraja godine namjerava provesti rekonstrukciju Vlade i drasticno pomladiti HDZ. U New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Opce skupštine UN-a, objavila je da ce u sljedeca tri mjeseca doci do promjena u sastavu Vlade, ali nije željela govoriti o tome tko odlazi.

Veliko pospremanje slijedi i u stranci, jer Kosor najavljuje da ce na izbornim listama HDZ-a na predstojecim parlamentarnim izborima biti "najmanje polovina ili više mladih ljudi".

Ta je premijerkina bombasticna objava izazvala uzbunu u HDZ-ovim redovima, narocito medu ministrima. HDZ-ovi clanovi Vlade nisu željeli službeno komentirati premijerkine planove, a na pitanje strahuju li da ce rekonstrukcija i njih zahvatiti, odgovarali su protupitanjem: "Zašto bi mene bilo strah?".

Službenu izjavu nije mogao izbjeci predsjednik Sabora Luka Bebic, nakon sastanka s izaslanstvom rumunjskog parlamenta.

- O tome nemam nikakve spoznaje. Na pitanje je li Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo o rekonstrukciji Vlade i pomladivanju stranke, Bebic je kazao da on ne zna da se na Predsjedništvu razgovaralo o tome.

Za pojašnjenje premijerkinih rijeci stranka je ovlastila glavnog tajnika Branka Bacica.

-  Premijerkina izjava na tragu je svega što Vlada cini na bržoj provedbi mjera iz programa gospodarskog oporavka, završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom i borbi protiv korupcije. U tom je smislu Jadranka Kosor govorila o osvježenjima u Vladi da bi ona bila što uspješnija, rekao je Bacic novinarima na improviziranoj konferenciji za novinare u sjedištu stranke.

Zasad su se politickim kuloarima iskristalizirala cetiri imena potencijalnih žrtava rekonstrukcije - Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Marina Matulovic-Dropulic i Branko Vukelic. Ako bi se pokazalo tocnim da ce njih cetvero letjeti iz Vlade, to bi znacilo da je Jadranka Kosor na taj nacin rekonstruirala i HDZ. Naime, Šuker i Kalmeta su potpredsjednici stranke, dok su svi cetvero clanovi Predsjedništva.

Nagada se da bi Kalmeta mogao otici zbog brojnih korupcijskih afera u svome resoru (HAC, HŽ), a isto se na dušu stavlja i Vukelicu zbog Brodosplita, no njega bi glave mogao doci i pad dva MiG-a te loše materijalno stanje u vojsci.

Matulovic-Dropulic, neslužbeno se nagada, nije dovoljno brzo uklanjala barijere investitorima, a Šuker je, kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, u javnosti sinonim za to što se Vlada neuspješno bori s krizom. Izazvao je veliko nezadovoljstvo i svojim svjedocenjem o Ini pred saborskim povjerenstvom kad je tvrdio da nije imao sve informacije o ugovoru s Madarima.

Medutim, drugi dan nakon objave da Kalmeta odlazi, on se pojavio u Rijeci s premijerkom, a ona je tvrdila da su novinari pogrešno razumjeli njezine rijeci.

Otkad je u travnju ove godine predstavila program gospodarskog oporavaka, premijerka svako malo prijeti smjenama svima, ministrima, državnim tajnicima, nacelnicima koji ne žele ili ne mogu provoditi taj program. No, ona sama ucestalo tvrdi da se sve mjere provode na vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter