Kosor: Medunarodni natjecaj za Brijuni rivijeru do 15. 9.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ono što je najvažnije kao zakljucak ove sjednice je da cemo se ponovno naci za otprilike 14 dana, izjavila je novinarima premijerka Jadranka Kosor, ujedno i predsjednica povjerenstva za realizaciju i provedbu razvojnog programa projekta Brijuni rivijera, nakon dvosatnog sastanka tog tijela u vodnjanskoj gradskoj vijecnici.

Pojasnila je da je to bila konstituirajuca sjednica povjerenstva, kazavši da je bilo konstruktivno i zadovoljavajuce, ne otkrivši detalje sastanka koji je bio zatvoren za javnost.

- Sve cemo uciniti da se medunarodni natjecaj raspiše do 15. rujna. Na sjednici smo donijeli i neke dokumente koji su kljucni u našem radu, kazala je.

Na pitanje je li bilo govora o Opcini Fažana, koja je odbila potpisati ugovor o realizaciji Brijuni rivijere, Kosor je ponovno bila neodredena.



- Nismo razgovarali ni o cemu posebno. Razgovarali smo o cijelom projektu koji je važan ne samo za ovu Županiju, nego i za cijelu Hrvatsku. Dakle, o perspektivi otvaranja dvije tisuce novih radnih mjesta, u nekoj buducnosti i više, o razvoju turizma koji je osobito važna gospodarska grana za cijelu državu. To je temelj rada ovog povjerenstva, kazala je.

Novinare je zanimalo je li se razgovaralo o kriterijima koje bi natjecaj trebao sadržavati, na što su dobili odgovor: "Razgovaralo se o mnogocemu. O pripremi ovog prvog velikog iskoraka, a to je raspisivanje medunarodnog natjecaja. Naravno da je ovo bila radna sjednica", zakljucila je Kosor.

Ništa odredeniji nije bio ni župan Ivan Jakovcic, koji je, kao i premijerka, bio jedino jasan govoreci o datumu objave natjecaja. "U prvoj polovici rujna bi svi važniji svjetski mediji trebali objaviti natjecaj za tri lokacije na Brijuni rivijeri", kazao je.



Što se tice sjednice povjerenstva, ciji je clan, rekao je da je ona bila još jedan operativni korak u realizaciji projekta.

- Utvrdili smo tri lokacije koje su pocetak realizacije programa i vjerujem da cemo do sredine rujna raspisati natjecaj, što ce biti velika poruka medunarodnim investitorima da je Hrvatska spremna prihvatiti nove ulagace, kazao je.

Na pitanje hoce li klauzula o zapošljavanju domaceg kadra biti sadržana u tekstu natjecaja, odgovorio je: "Natjecajnu dokumentaciju cete vidjeti. Naravno da mi želimo riješiti problem nezaposlenosti u Hrvatskoj, pogotovo u Puli koja nije mala. Nezaposleni ce biti naš prioritet. Najviše zbog njih i radimo ovaj projekt".



Ni njega nije zaobišlo pitanje o Fažani, na što je rekao da ta Opcina mora odluciti želi li se prikljuciti ili ne. "U svakom slucaju raspisat ce se natjecaj za onaj dio zemljišta koji je u državnom vlasništvu na podrucju Pinete jer to vlasnik može uciniti, u ocekivanju naravno da ce se Fažana prikljuciti, jer vjerujem da ce to uciniti prije ili poslije", zakljucio je Jakovcic.

Nakon sjednice clanovi povjerenstva obišli su i vodnjansku crkvu sv. Blaža, gdje ih je kao domacin docekao župnik Marijan Jelenic.


Zbog naslovnice Glasa Istre Kosor odustala od pica

Premijerka je nakratko prošetala i vodnjanskim trgom na kojem su joj gradani uglavnom pružali ruku. U jednom je trenutku htjela cak i popiti pice u jednom od kafica, no predomislila se kad je jedan od gostiju prstom uperio u naslovnicu Glasa Istre na kojoj se masnim crvenim slovima isticao naslov "U bijedi živi cak 900.000 umirovljenika".


Nema štednje na - klimi

Duže od dva sata trajao je posjet premijerke Vodnjanu. Za to vrijeme službena Vladina vozila nisu se gasila. Naime, vozaci su njihovu unutrašnjost održavali hladnima (valjda prema necijoj uputi), unatoc tome što su tako nemilice trošili gorivo, odnosno rasipali javni novac i k tome zagadivali okoliš. Toliko o mjerama štednje.


O veleposlanicima bez ociju javnosti

Odgovarajuci na pitanja novinara, Kosor je rekla da ce ovog tjedna održati sastanak s bankarima oko kredita vezanih za švicarski franak, dok je za prijedlog Matice umirovljenika o prebacivanju sredstava iz drugog u prvi stup rekla da Vlada upravo radi na zakonu "koji ce biti upucen u saborsku proceduru do pocetka jesenskog zasjedanja".

Na pitanje je li se cula s predsjednikom Ivom Josipovicem o imenovanju veleposlanika, ponovila je da je prijedlog o novim veleposlanicima upucen predsjedniku prije više od mjesec dana.

- Ocekujemo odgovor, odnosno sastanak na kojem cemo razgovarati o svakom imenu posebno i odluciti se za ljude koji profesionalno rade svoj posao i koji na najbolji nacin mogu zastupati hrvatske interese. Zato smatram da je krajnje neodgovorno vec sada u javnosti špekulirati imenima.

To je tema o kojoj raspravljaju predsjednik i Vlada, bez ociju javnosti. I svatko mora stajati iza te odluke. Ne da se dogovaramo po politickoj podobnosti pojedinog kandidata, nego da odlucujemo po kriteriju kvalifikacija, kazala je.


Podijeli: Facebook Twiter