Kosor: Je li važnija božicnica ili placa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iduce godine nece biti prostora za isplatu božicnica u državnim i javnim službama, a opterete li tužbe sindikata zbog ovogodišnje isplate božicnica proracun, u pitanje ce doci isplata placa. Takvu poruku sindikatima državnih i javnih službi, odnosno predstavnicima 240 tisuca direktnih proracunskih korisnika uputila je Jadranka Kosor, predsjednica Vlade gostujuci u radijskoj emisiji «Kako vlada Vlada». Ponovno je najavila i reviziju kolektivnih ugovora u državnim i javnim službama ponavljajuci kako ce 2010. godina biti teška.

- U iducoj godini necemo imati prostora za isplatu bilo kakvih božicnica, kazala je Kosor objašnjavajuci kako bi bilo dobro i da se dio sredstava za ovogodišnje božicnice iskoristio za druge svrhe. Govoreci o tome zbog cega je pozvala sindikate da ne žure s tužbama objasnila je kako bi presude sudova mogle opteretiti proracun i u pitanje dovesti isplatu placa. Je li važnija božicnica ili placa, zapitala se premijerka šaljuci jasnu poruku sindikatima državnih i javnih službi.

S ciljem pomoci gospodarstvu, prije svega tvrtkama koje nisu dugogodišnji gubitaši, odnosno posrnule su pod naletom ekonomske krize, Vlada ce u utorak donijeti nekoliko konkretnih poteza. Kako ce izgledati modeli pomoci, za sada nije poznato. No, najvjerojatnije ce se osnovati nekoliko interventnih fondova, koji ce funkcionirati za konkretne djelatnosti. Sredstva namijenjena tvrtkama nece biti nepovratna, a taj ce program slijediti i jacanje uloge HBOR-a. Prema objašnjenju premijerke, pomoc ce se davati tvrtkama koje uz tu potporu mogu opstati i sacuvati radna mjesta. Cilj je dati tvrtkama «vjetar u leda dok se ne izide iz krize». Odgovarajuci na upit o sredstvima namijenjenim za pomoc privredi, Kosor nije željela licitirati ciframa.

Vlada je pocela pripremati i «najcrnji scenarij» u slucaju da se domaca brodogradilišta ne prodaju na novom natjecaju. U pripreme tog scenarija ukljucit ce sve zainteresirane - sindikate i uprave brodogradilišta. No, premijerka se nada da nece biti potrebno aktivirati taj crni scenarij te da ce «drugi krug prodaje brodogradilišta biti uspješan».


Podijeli: Facebook Twiter