Kosor: Izbori nakon dovršetka pregovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor reterirala je u cetvrtak, dan uoci konzultacija svih stranackih celnika kod šefa države Ive Josipovica, od dosadašnjeg cvrstog stava vladajuceg HDZ-a da je potrebno prvo provesti referendum za EU, a potom ici na izbore. Istaknula je da je važno da se završe pregovori i potpiše ugovor o pristupanju EU-u.

- Nikada nisam rekla izbori nakon referenduma, nego sam zato i zvala Milanovica na razgovor. On tvrdi da sam nepristojna, a ja se sjecam  da je u nekim prošlim vremenima uvijek dolazio. Meni se teško odaziva. Spremni smo i dalje razgovarati, prostor za dijalog je otvoren. Vlada smatra da je povijesni cilj da se pregovori završe do kraja lipnja, a nakon toga smo spremni naznaciti datum izbora, istaknula je Kosor nakon sjednice Vlade.

Objasnila je da smatra da se izbori ne mogu održati u terminu izmedu kraja pregovora i potpisivanja ugovora o pristupanju jer je u tom vremenu potrebno obaviti još niz prilagodbi, donijeti niz financijskih odluka, te ispuniti dodatna mjerila - a sve to ne može tehnicka Vlada.

Dosad je više dužnosnika vladajuce stranke javno zagovaralo tezu da je nužno provesti referendum prije izbora. Ovakva promjena stava otvara prostor za kompromis izmedu glavnih politickih aktera, i to na tragu rješenja koje se moglo cuti u krugovima bliskim Uredu predsjednika.

Iz njegovog Ureda su demantirali špekulacije da ce predsjednik predložiti okupljenim strankama da se izbori održe krajem lipnja, kako su objavili neki mediji. No, krugovi bliski predsjedniku smatraju da bi lipanj definitivno mogao biti mjesec preokreta na hrvatskoj politickoj sceni. Iz oporbenih redova doznajemo da oni smatraju da je nemoguce raspisati izbore u razdoblju izmedu potpisivanja ugovora i EU-referenduma jer se on mora održati u roku od 30 dana od potpisa ugovora - vrijeme prekratko za održavanje parlamentarnih izbora.

Sastanak koji je premijerka pokušala organizirati s opozicijskim strankama u Banskim dvorima završio je fijaskom. Na kavicu kod premijerke stigli su samo predsjednik HSP-a Danijel Srb, koji je Kosor obavijestio da se njegova stranka ionako protivi ulasku u EU zbog ekonomske neisplativosti, te šef HDSSB-a Vladimir Šišljagic koji je premijerki porucio samo: raspišite izbore odmah.

- Danas se moglo konstatirati da savez za Europu više ne postoji, zakljucila je i Kosor te dodala da "ima oporbenih stranaka koji se zaklinju da žele Hrvatsku u EU-u, no da se to dogodi ne cine ništa pa i manje od toga".


Podijeli: Facebook Twiter