Kosor izbjegla izborni dvoboj s Milanovicem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izbjegla je izborni dvoboj s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovicem i iz svoje prve jedinice otišla je u petu, u kojoj se natjecala 2000. godine.

Na HDZ-ovim izbornim listama nema potpredsjednika stranke Ivana Jarnjaka koji je eliminiran zato što je protiv njega otvorena istraga u slucaju Fimi-medija. Miroslav Tudman postavljen je na visoko drugo mjesto u prvoj jedinici, pa tako prvi put ide na izbore na listi stranke što ju je utemeljio njegov otac Franjo Tudman. To su najzanimljiviji detalji lista što ih je sinoc u 18 sati HDZ predao u Državnom izbornom povjerenstvu.

Važni mandati

- Vracam se u Slavoniju, rekla je Jadranka Kosor novinarima. Petoj izbornoj jedinici koja pokriva Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonska županiju pripada i njezin rodni Lipik i to je odredena poveznica predsjednice HDZ-a s tom jedinicom. No, ona godinama živi u Zagrebu, tu je dugo vodila gradsku organizaciju HDZ-a i na izborima 2003. i 2007. bila je prvoplasirana u prvoj izbornoj jedinici.

Kosor ocito smatra da je za njezin položaj u stranci iznimno važno koliko ce HDZ osvojiti mandata u jedinici u kojoj ce biti, te je stoga preselila u jedinicu u kojoj ce joj biti lakše, s obzirom da Kukuriku koalicija dominira u Zagrebu. Cijenu je platio potpredsjednik HDZ-a Petar Cobankovic koji je na ovaj nacin potisnut na drugo mjesto.

- Gospoda Kosor ima pravo odabrati jedinicu koju želi. Mene ona ne zanima, ali morat ce odgovoriti gradanima zašto je Slavonija stalno na repu dogadaja i zašto ona samo pred izbore dolazi davati obecanja koja nikad ne ispuni. Siguran sam da ce nakon osam godina vlasti HDZ-a biraci iz pete jedinice izabrati promjene, komentirao je sinoc glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan koji je prvi na listi Kukuriku koalicije u petoj jedinici.

Jadranka Kosor rekla je novinarima odmah po predaji lista da je na njima "puno sjajnih ljudi", s tim da ima i malih iznenadenja. U njih sigurno spada i uvrštenje Miroslava Tudmana. On nam je rekao kako je istraga što ju je DORH nedavno proširio i protiv HDZ-a glavni razlog njegovog pristanka da se angažira na HDZ-ovoj listi.

Rojs zadovoljan

- DORH je napravio mini državni udar otvarajuci tu istragu neposredno prije izbora. Ocito su htjeli ici na ruku lijevoj opciji, Kukuriku koaliciji, tako da se HDZ eliminira iz izborne utrke i podijeli biracko tijelo koje zagovara nacionalne vrijednosti. Zato sam pristao na kandidaturu za HDZ, objasnio nam je Tudman. Inace, obitelj pokojnog osnivaca HDZ-a dugo je bila vrlo kriticna prema HDZ-u. Narocito im je Ankica Tudman zamjerala odricanje od stranackih korijena.

Konacan dogovor o Tudmanovoj kandidaturi postignut je u nedjelju kad je on zajedno s Ivanom Aralicom, Zdravkom Tomcem i još nekim izvanstranackim osobama bio na sastanku s premijerkom u sjedištu HDZ-a. No, sina prvog hrvatskog predsjednika dvije godine gurao je Ljubo Cesic Rojs.

- Zadovoljan sam. Govorio sam Jadranki da Miro Tudman treba biti prvi u prvoj jedinici, ispred Jandrokovica, ali i ovo je dobro za HDZ, rekao nam je Rojs koji je, kaže, cijelu akciju vodio, a da se nije konzultirao sa samim Tudmanom. (Dražen CIGLENECKI/Novi list)

Roce cetvrti u 8. izbornoj jedinici

Davor Božinovic prevodi HDZ-ovu listu u 8. izbornoj jedinici, a slijede Josip Boric, Vesna Buterin, Marino Roce, Ivan Bubic, Hrvoje Buric, Jasna Opacak, Josip Rupcic, Stjepan Gabric, Damir Rukavina, Graciano Švic, Rademko Rubeša, Ante Periš i Tatjana Mrkonjic.

 


Podijeli: Facebook Twiter