Kosor izbačena iz HDZ-a, neće se žaliti na odluku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jadranka Kosor jednoglasnom je odlukom članova Visokog časnog suda isključena iz HDZ-a! Zaključili su da je svojim ponašanjem i istupima prekršila statut, koji je obvezuje da svoje mišljenje iznosi na tijelima stranke. Odluka je nepravomoćna i Kosor se može žaliti. Konačnu odluku o žalbi donosi Predsjedništvo stranke pa je šef HDZ-a Tomislav Karamarko odbio komentirati presudu dok ne postane pravomoćna.

Predsjednik vijeća Visokog časnog suda Florijan Boras rekao je da je sud donio odluku na temelju izjava i medijskih istupa Jadranke Kosor, s kojima je ona nastavila i nakon pokretanja stegovnog postupka. Time je, smatra Boras, dovodila u pitanje integritet suda. Dodao je da se ona očito priprema za izbore za Europski parlament. "Otvaranjem web-stranice priprema se za izbore, čime je pokazala da joj je više stalo do EU parlamenta nego do HDZ-a", zaključio je Boras.

Kosor je zajedno s Krunislavom Olujićem, nakon što je Sudu podnijela prigovore, napustila prostorije stranke. Vijeće Visokog časnog suda njene je prigovore odbilo, i to, kako je kazala, bez da su materijale uopće pročitali.

Među prigovorima je navela da formalnopravno nije ni pozvana na saslušanje, nego je poziv stigao predsjedniku zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću.

Pojasnila je da prema Statutu članovi Visokog časnog suda ne mogu istodobno biti članovi bilo kojeg drugog tijela HDZ-a iste razine. Drugim riječima, suci koji joj sude ne mogu biti članovi Središnjeg odbora ili Kluba zastupnika. Stoga je tražila izuzeće Davorina Mlakara i Josipa Borića, dok se Tomislav Čuljak još ranije sam isključio.

Rekla je da je ispravnost tog prigovora potvrdio i tvorac Statuta HDZ-a Vladimir Šeks. "Ne mogu vjerovati da u Predsjedništvu stranke nema ljudi koji znaju čitati statut", dodala je i zaključila da je cijeli proces "nevjerojatno šlampavo odrađen".

Još jednom je ponovila da je u medijskim istupima koji joj se stavljaju na teret samo govorila istinu o tome da zadnjih 18 godina HDZ nije detuđmaniziran ni dekroatiziran i zapušten.

Kaznena prijava zbog izjave o rezanju glave

Kosor je najavila podizanje kaznene prijave protiv Marija Župana iz zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a zbog njegove izjave da Jadranki Kosor treba odrezati glavu kao primjer drugima. "To je ozbiljna prijetnja", poručila je. (Tportal.hr)

Kosor neće se žaliti na odluku o isključivanju iz HDZ-a

Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas da se ne namjerava žaliti na odluku Visokog časnog suda da ju se isključi iz HDZ-a, ocijenivši da je njezino izbacivanje iz stranke politička odluka koju je donijelo Predsjedništvo HDZ-a, a da je Visoki časni sud danas samo proveo tu odluku.

- Komu da se žalim? Njima da se žalim?, upitala je Kosor u HTV-ovoj emisiji "Hrvatska uživo".

Ustvrdila je da članovi Visokog časnog suda na današnjoj sjednici nisu željeli poslušati njezine i prigovore njezina branitelja Krunoslava Olujića da je stegovni postupak protiv nje pokrenut protivno Statutu HDZ-a i Zakonu o kaznenom postupku.

- Odmah su sve odbili a da nisu ni pogledali naše podneske pa čak ni prigovor da nisam dobila poziv, odnosno da na papiru koji sam dobila stoji ime Andrije Mikulića, ustvrdila je Kosor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter