Kosor iskljucila Rudolfa iz pregovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akademik Davorin Rudolf, donedavni šef hrvatskog dijela medudržavne komisije za granicu i jedan od glavnih kreatora hrvatske politike u granicnom sporu sa Slovenijom, a usto i savjetnik ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovica, uopce ne sudjeluje u zadnjim pregovorima sa slovenskom stranom. Sve donedavno Rudolf je bio nezaobilazan pri svakom važnijem sastanku sa slovenskim izaslanstvima, a njegovo mišljenje uvažavalo se prije slanja svih hrvatskih odgovora u Bruxelles tijekom šestomjesecnog trajanja posrednicke inicijative Ollija Rehna. Štoviše, upravo je Rudolf, kao jedan od najvecih domacih strucnjaka za medunarodno pravo mora, trebao biti hrvatski predstavnik u peteroclanom arbitražnom sudu za hrvatsko-slovensku granicu.

Medutim, nakon propasti Rehnove misije, Rudolf nije bio pozvan u Trakošcan na sastanak premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom niti je obaviješten o sadržaju tog razgovora, sve dok sam nije premijerki uputio javni poziv da otkrije hrvatskoj javnosti na kojim osnovama pociva njezin nacelni dogovor s Pahorom. Nakon tog poziva, Kosor je nazvala Rudolfa i obavijestila ga o svom dogovoru s Pahorom, no i nakon toga Rudolf je ostao iskljucen iz trenutne faze hrvatsko-slovenskih pregovora koji bi, ako se obistine najave Zagreba i Ljubljane, konacno mogli uroditi plodom.

Izostanak sive eminencije dosadašnje hrvatske politike prema Sloveniji iz domaceg pregovarackog tima u Ministarstvu vanjskih poslova opravdavaju odlukom da pregovori Zagreba i Ljubljane, u sadašnjoj fazi, ostanu poznati samo nekolicini visokih dužnosnika koji su u njih neposredno ukljuceni, medu kojima ima i pravnika.

Rudolfov izostanak iz hrvatskog tima sigurno je obradovao slovensku stranu, na kojoj upravo ovog akademika smatraju najtvrdim i najneugodnijim hrvatskim pregovaracem, uz rašireno uvjerenje da su hrvatsko-slovenski pregovori postali zarobljenikom nepopustljivosti pravnih strucnjaka. Upravo je Rudolf, naime, svojedobno bio medu najvecim protivnicima jedinog dosadašnjeg "kompromisa", onog pokojnih premijera Racana i Drnovšeka, cijem je rušenju izravno pridonio, uz obrazloženje da taj dogovor ne poštuje medunarodno pravo.


Podijeli: Facebook Twiter