Kosor i Pahor su "blizu rješenja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvrti susret hrvatske premijerke Jadranke Kosor i njezinog slovenskog kolege Boruta Pahora u ponedjeljak na marginama hrvatsko-slovenskog gospodarskog foruma prštao je metaforama o izgradnji mostova, cestama prema buducnosti, pobjedama bez gubitnika i okretanjima novih stranica, ali, sudeci prema zavjeri šutnje svih sudionika sastanaka o hrvatsko-slovenskim odnosima, cini se da konacan tekst arbitražnog sporazuma o rješenju granicnog spora još nije spreman za objavu.

No, neki izvori tvrde da nakon ljetnog sastanka dvoje premijera u Trakošcanu novih pregovora o tekstu dokumenta nije bilo, vec da slovenska strana ceka hrvatski potpis na "trakošcanski" dokument. Uoci dolaska u Zagreb Pahor je najavljivao da želi da tekst sporazuma bude objavljen da bi i kriticari doznali što su dvoje premijera dogovorili.

Ipak, i Kosor i Pahor jucer su tvrdili da su dvije strane vrlo blizu rješenja. Hrvatska premijerka smatra da su dvije zemlje ušle u posljednju dionicu dogovora, nakon cega ce izvijestiti koaliciju i oporbu o sadržaju arbitražnog sporazuma i za njega zatražiti potporu u Saboru.

Ne bi li joj olakšao dobivanje dvotrecinske potpore, Pahor se sastao i sa šefom hrvatske oporbe Zoranom Milanovicem. Izjava ni nakon tog sastanka nije bilo, no može se doznati da Pahor šefu SDP-a nije predocio sporazum, pa zbog toga za njega nije ni mogao dobiti obecanje da ce ga SDP podržati u Saboru.


Podijeli: Facebook Twiter