Kosor: Glas za IDS možda je glas za HDZ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U podne i pet minuta HSLS je danas u Puli ušao u, kako oni to nazivaju, pretkampanju za parlamentarne izbore. Predsjednik stranke Darinko Kosor rekao je na konferenciji za novinare da je, iako slucajno, rijec o simbolici jer je to po njemu i vrijeme u kojem se nalazi Hrvatska, odnosno njezini gradani.

Predstavio je program stranke koji ce biti usmjeren prema malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima. Oni su, po njegovim rijecima, pred ekonomskim kolapsom. Naveo je da su u prošloj godini iskazali neto gubitak od 6,5 milijardi kuna, zbog cega ih smatra i najugroženijom društvenom skupinom, razapetom izmedu dva interesa - državnog i korporacijskog.

- Politika ovisnosti o državi uništila je hrvatsko gospodarstvo, društvo i covjeka. Na djelu je represija proracunske Hrvatske nad tržišnom, rekao je Kosor, istaknuvši da treba vratiti 100 tisuca izgubljenih radnih mjesta.

Upitao se tko ce puniti proracun, kako ce se isplacivati place u javnim službama i mirovine ako država dopusti propast malog i srednjeg poduzetništva. Zato je, kako je rekao, HSLS donio deset tocaka za njihov spas. Jedno od njih je i radikalno smanjenje poreznog opterecenja radnika i rada opcenito te povecavanje stimulacije za zapošljavanje. Kazao je i da bez fleksibilnosti tržišta rada nece biti otvaranja novih radnih mjesta. Istaknuo je i zalaganje za produženje roka placanja PDV-a s 30 na 60 dana.

- Ovo su konkretne mjere. HSLS ce u kampanji govoriti samo o konkretnim stvarima. Druge stranke se ne bave time, vec prepucavanjima i slaganjem menija. HSLS danas šalje faksove na 170 tisuca adresa obrtnika i malih i srednjih poduzetnika s našim programom. Pozvat cemo ih da nas podrže, jer ih nitko drugi nece. HDZ i Kukuriku koalicija zalažu se za isti model vladanja, a to je visoka javna potrošnja. Dajuci glas njima, poduzetnici ce biti osudeni na propast, rekao je Kosor.

Predsjednik HSLS-a smatra i da nijedna buduca vlast nece dobiti apsolutnu vecinu na parlamentarnim izborima te nece moci sastaviti Vladu bez dodatnih partnera. Tu je, smatra, šansa HSLS-a da svoj program ugradi u politiku buduce Vlade. Doduše, rekao je da koaliranje s HDZ-om i HSS-om ne dolazi u obzir. Naglasio je da je HSLS još mogao biti u Vladi te da je on mogao potpredsjednik, ali "ne možete biti u Vladi koja upropaštava gospodarstvo".

Osvrnuo se i na projekt Brijuni rivijera, kazavši da ga HSLS u nacelu podržava, no da se u zadnja dva mjeseca pretvorio u iskljucivo politicki.- Nije jasno kolika ce i kakva biti izgradenost, hoce li se zapošljavati domaci kadar, tko ce biti ulagaci. Rijec je o predizbornoj kampanji, smatra Kosor. Dodao je da gradani Istre dajuci glas IDS-u možda glasaju za HDZ.

Potpredsjednik HSLS-a i celnik istarske organizacije ove stranke Sandro Jurman rekao je da je HSLS prvi inzistirao da se zemljište u sklopu projekta Brijuni rivijera ne smije prodavati. Po njemu je za realizaciju projekta bila potrebna veca transparentnost i i šira javna rasprava.

- Performans oko Brijuni rivijere koji nam se sada namece je najobicnija prijevara, kazao je Jurman. (B. ŽIŽOVIC)

IDS: Zlonamjerna izjava


Izjavu gospodina Kosora smatramo zlonamjernom i krajnje neprimjerenom, narocito kad se zna da su gospodin Kosor i njegov HSLS sve do nedavno držali ljestve Sanaderovoj i vladi Jadranke Kosor, reagirao je IDS priopcenjem.

Takoder, smatramo da bi gospodin Kosor, kad dolazi u Istru trebao znati, ono što gradani Istre znaju dobro vec punih 20 godina, da je glas za IDS, glas za Istru i dobrobit svih njezinih gradana, dodaje Ured za odnose s javnošcu IDS-a.


Podijeli: Facebook Twiter