Kosor: Bit ce novca za sve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od godinu dana, od pocetka svog mandata, premijerka Jadranka Kosor najavljivala je bolne, ali nužne rezove, a u utorak je HDZ u raspravi o proracunu za 2011. godinu okrenuo retoriku za 180 stupnjeva.

Bolni rezovi ne samo da se u vladajucim krugovima više ne spominju, nego se cak proglašavaju štetnima! Bit ce novca za sve, porucila je premijerka govoreci o proracunu za izbornu, 2011. godinu.

"Bit ce za mirovine, i bit ce za place, i bit ce doplatak za djecu i bit ce za rodiljne naknade, i bit ce za socijalno najugroženije, i bit ce dakako za nezaposlene! Smatramo da smanjenje placa i mirovina ne bi bila ni dobra, ni pametna, ni domoljubna odluka", porucila je Kosor.

Zacarani krug

Šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je da bi rezovi na tim stavkama pokrenuli zacarani krug smanjenja potrošnje, proizvodnje, proracunskih prihoda i u konacnici - kraha gospodarstva. "Vlada nije prihvatila bolne rezove jer bolni rezovi više škode nego koriste", objasnio je Hebrang.

Vladin su proracun, koji predvida prihode od 107,4 milijarde kuna, a rashode od 122,3 milijarde, deficit od gotovo 15 milijardi kuna i novo zaduživanje od 23 milijarde, oporbeni zastupnici okarakterizirali kao cisti predizborni dokument.

Šef SDP-a Zoran Milanovic žestokim se govorom radnog naziva "Jeste li svjesni" obratio osobno premijerki predbacujuci joj da vodi štetnu politiku i trasira zemlji put u propast.

"Jeste li svjesni da je Zakon o fiskalnoj odgovornosti kojim se danas hvalite SDP predlagao još prije godinu dana? Jeste li svjesni da ste nam se tada rugali? Da je hrvatski BDP u deset godina rastao 88 posto, a proracun cak 150 posto? Da je u tome dubina razdora i štetnosti Vaše politike?

Da je Hrvatska cak i uz uspješnu turisticku sezonu jedna od rijetkih europskih zemalja koje bilježe gospodarski pad? Da ste u mandatu generirali 40 milijardi kuna deficita? Da je to posljedica necije gospodarske politike odnosno nedostatka iste?", redao je Milanovic pitanja premijerki, ponavljajuci uoci svakog pitanja cak 22 puta "jeste li svjesni".

Umivanje stanja

"Jeste li svjesni kakvu štetu cinite Hrvatskoj", zadnje je Milanovicevo pitanje upuceno Jadranki Kosor, nakon koje je na desnoj, HDZ-ovoj strani sabornice u zrak poletjelo više od deset plocica s natpisom "ispravak krivog navoda".

Osnovne se opozicijske primjedbe na proracun, pak, mogu svesti na prigovor da Vlada enormno povecava javni dug i deficit, a da skupo placeni novac ne koristi za pokretanje gospodarstva, nego za cistu potrošnju i kupovinu socijalnog mira.

"Nemojte umivati situaciju: povecavate deficit, a i to nije najveci problem. Problem je struktura tog deficita: cak pola deficita od 15 milijardi kuna ide iduce godine samo na kamate! U samo godinu dana trošak za kamate narastao je za 1,1 milijardu kuna, zamislite kako bi bilo dobro da smo taj novac mogli upucati u gospodarstvo", porucio je vladajucima gospodarski strateg SDP-a Branko Grcic.


Podijeli: Facebook Twiter