Kosor bankama: Franak obracunati na 5,8 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor zatražila je od banaka da, kad su u pitanju stambeni krediti u švicarskim francima, rate koje placaju gradani vrate odnosno gotovo izjednace s mjesecnim iznosima koje su gradani otplacivali kad su podizali kredite.

Premijerka ima i recept kako ce banke doci do toga - od njih zahtjeva da kreditne rate, i to odmah, pocnu obracunavati uz tecaj od 5,8 kuna za jedan franak te da kamate snize na razinu na kojoj su bile u trenutku prije nego je franak poceo drasticno rasti.

Zato ce se, najavila je premijerka, mijenjati zakon po kojem je odredena najmanja kamata od cetiri posto. Ukoliko banke ne prihvate ovaj zahtjev mogu ocekivati odgovor Vlade, a Jadranka Kosor porucila im je da Vlada ima mehanizme kojima ce znati odgovoriti na njihove ponašanje.

Kosor od banaka ocekuje da vec nakon 15. kolovoza pocnu obracunavati rate po modelu koji im je naložila Vlada.



Razlika koja ce se stvoriti snižavanjem tecaja za stambene kredite u odnosu na stvarni tecaj placat ce se tek nakon 10 godina i to bez kamata te samo u slucaju da korekcija tecaja u meduvremenu ne pojede i tu razliku.

Ministrica financija Martina Dalic otkrila je da je dio banaka vec pristao na ovaj zahtjev te da je Vlada morala reagirati jer su posljedice onoga sto se dogada zbog kretanja tecaja franka usporedive s elementarnom nepogodom.

Banke koje su odobravale kredite u švicarcima u to su vrijeme to objašnjavale željom da budu konkurentne na tržištu, sad se ocekuje, pojasnila je Dalic, da postupe po istoj logici.

Kosor ocekuje da se u slucaj jace ukljuci i HNB isticuci da je to neovisna institucija, ali da su svi ovisni kad su pitanju interesi gradana Hrvatske a pogotovo ako se gradani u nevolji nisu našli svojom krivnjom.

O tome kako bi Vlada mogla odgovoriti "neposlušnim" bankama koje ne prihvate privremeno snižavanje tecaja i smanjenje kamata, Kosor na sjednici nije govorila ali je više puta ponovila da ce Vlada tada znati što joj je ciniti. (Jagoda Maric/Novi list)


Udruga Franak: Vatrogasne mjere

Rijecki koordinator udruge Franak u osnivanju Tomislav Prpic napominje da, unatoc svom optimizmu premijerke Kosor, ove mjere nisu od velike pomoci, nego su vatrogasne naravi.

- Jedino efikasno rješenje je potpuni reobracun kredita, da se pretvori u kredit u eurima kakav bi bio s danom odobravanja kredita. Fiksiranje tecaja na 5,8 kuna za franak potez je slican madarskome jer je tamošnji franak fiksiran na 5,2 kune, no problem i dalje ostaje razlika do trenutacne vrijednosti franka.

Kamate bi, osim toga, trebale biti i niže od pocetnih, jer trenutacno stanje na tržištu tako pokazuje. Ništa od ovoga ne nudi cjelokupno rješenje, koje ce naša udruga ponuditi cim se, vec ovih dana, i službeno registrira, istice Prpic.


Milanovic: Jedino pravo rješenje je gospodarski rast

Komentirajuci potez Vlade Zoran Milanovic je istaknuo da dugorocno nema ništa bez ekonomskog budenja Hrvatske.

- Banke moraju takoder nešto zaraditi i ne smiju biti na gubitku, kazao je celnik SDP-a te dodao, medutim, i da "cinjenica ostaje da su u cijeloj prici banke jedini dobitnik".

- Jedini izlaz je gospodarski rast, nova radna mjesta i vece place. Hrvatska se konacno mora probuditi iz ove letargije. Sva rješenja koja se nude su, naravno, dobrodošla.

Ona su na tragu olakšavanja položaja gradana s kojima bi banke trebale podijeliti rizik. Medutim, mjere spasa nisu buducnost Hrvatske, izjavio je Milanovic te dodao da je Vlada trebala reagirati puno ranije i razgovarati s bankama. (D. C./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter