Kosić: Konkretne mjere za pomoć obrtnicima


Analiza stanja gradskog proračuna i mjere za pomoć posrnulom gospodarstvu bile su glavne teme današnje konferencije za novinare nezavisnog kandidata za gradonačelnika Poreča Rodoljuba Kosića koji je istaknuo da je čvrsto uvjeren u nedjeljnu pobjedu.

- Aktualna vlast rasprodaje gradsku imovinu, ugovara radove i preuzima obaveze prije realizacije planiranih prihoda od prodaje zemljišta, upravlja budžetom u korist velikih, a na štetu građana te srlja u investicije bez prethodnih studija isplativosti i održivosti, istaknuo je Kosić.

Bivša pročelnica za financije Sandra Mušković napomenula je da razlozi katastrofalnog stanja proračuna, koji zadnje četiri godine samo gomila višemilijunske gubitke, ne leže u recesiji, već u tome što su preuzete obaveze veće od prihoda. Odnosno, kazala je Mušković, krenulo se u investicije koje su se planirale iz fiktivnih prihoda i uzet je drugi kredit za gradnju Žatike od 46 milijuna kuna (prvi je bio 74 milijuna kuna), zbog čega je Grad prešao dozvoljenih 20 posto zaduženosti proračuna. Navela je da revizija već tri godine upozorava da treba napraviti prijedlog pokrića manjka. Sve to dovelo je Grad u nelikvidnost, što zahtijeva scenarij kriznog upravljanja proračunom, podcrtala je Mušković.

Stevo Žufić kazao je da će se Grad okrenuti malim obrtnicima i poduzetnicima s konkretnim mjerama, poput davanja neaktivnih prostora mladim poduzetnicima do 30 godina za jednu kunu, besplatnog korištenja javnih površina domaćim proizvođačima uoči blagdana izvan sezone, ukidanja naknade za terase u razdoblju od 1. listopada do 31. ožujka i smanjenja komunalnog doprinosa za gospodarske objekte za 50 posto.

Kandidat za dogradonačelnika Vladimir Sladonja za dvoranu Žatika je rekao da je to najveći promašaj u zadnjih 50 godina. Dvorana je neprimjerena potrebama grada, a nakon 30 godina pripast će državi, iako je plaćaju Porečani, jer je izgrađena na državnom zemljištu. Stvarna potreba jest gradnja škole na Finidi, koje još nema jer se Grad bavio investicijama koje pogoduju velikim tvrtkama.

Sladonja je rekao da bi se to nastavilo s najavljenom gradnjom javnog golf igrališta u Zelenoj Laguni, što bi omogućilo hotelijerskoj tvrtki Plava laguna da ostvari još veći profit. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter